Live kunst bij Nederlands Kampioenschappen boksen

Tijdens het aankomend finale weekend van het NK boksen in de hangar van het Wings hotel op 19 en 20 januari zal Vera Nederlof live bokskunst maken. De Rotterdamse kunstenares gaat tijdens de wedstrijden naast de boksring ‘live tekenen’ waarna de kunstwerken worden geëxposeerd. Nadat Vera Nederlof bij boksschool Huk-Tti in Rotterdam bokslessen had genomen, werd ze artistiek geïnspireerd door de prachtige sport en besloot ze met haar kunstzinnige achtergrond een paar jaar geleden ook te gaan tekenen: “Boksers staan nooit stil en zo werd ik gedwongen de essentie van de lijnen te vinden en die te tekenen, in een omgeving waar de krachten voelbaar zijn. Het moet allemaal snel, net zoals bij het boksen zelf. En zoals bij tekenen de kunst van het weglaten geldt, zie ik raakvlakken bij het boksen in de kunst van het ontwijken.”

Met boksen heeft Vera Nederlof niet alleen een prachtige sport ontdekt, maar ook een eindeloze inspiratiebron voor haar kunst. Talloze kunstenaars hebben zich laten inspireren door boksen, schrijvers als Hemingway, schilders als Basquiet, Andy Warhol en Isaac Israëls, dichters als Deelder en Armando, en jazzmuzikant Miles Davis: “Boksen is een perfecte sport die geen half werk verdraagt, in de kunst is dat net zo. Dynamiek, zuiverheid, expressie, timing, ritme, risico, compositie en improvisatie. Kunst en boksen hebben elkaar gevonden. Het samenkomen van twee werelden vind ik mooi. Ik wil laten zien dat boksen niet alleen low culture is, en kunst niet alleen high culture. Mijn kunst is onlangs bij de Bep van Klaveren Memorial door een rondemiss in de ring vertoond, wat ook geresulteerd heeft tot een interview in het NRC Handelsblad.”

Met Vera Nederlof heeft de organisatie van het Nederlands kampioenschap boksen in januari een extra attractie in huis gehaald.

Boris van der Vorst