Limburgse boks(t)rots met Cubaanse touch

Al jaren schitteren de boksers van het Heerlense Olympia 75 op (prof)boksgala’s in binnen- en buitenland. Olympia 75-vechters als Gevorg Katchikian, Somay Bilal, Xavier Kholen en Ricardo Snijders hebben een specifieke stijl, ze bewegen goed in de ring en hebben een explosieve stoot. Aankomende zaterdag neemt de selectie van het Nederlandse Windmill-team, dat meedoet aan de Duitse Oberliga, het een Euroregio-team dat grotendeels afkomstig is uit de stal van Olympia 75.
Tijd om eens met collega bestuurslid Alex van Klooster op bezoek te gaan bij de Limburgse boksschool, die al bijna 30 jaar wordt gerund door vakman Patrick Driessen en zijn onmisbare collega-trainer Danny Timmers.

Patrick Driessen was in de jaren’80 een gerenommeerde a-klasse bokser in een zwaar bezette zwaargewichtsklasse, met concurrenten als Arnold Vanderlyde en Willem Gerritsen. Toen ome Hendrik Frijters, de oprichter van Olympia 75, in 1989 overleed, nam de destijds pas 24-jarige Driessen de boksschool over. En hij ging niet over één nacht ijs. In de jaren die volgden, verdiepte hij zich in trainingsmethoden. Zo zocht hij contact met boksmekka Cuba, waar hij in 2003 op stage ging bij grondlegger en oud-bondscoach Professor Jesus Domingos García.

Op Cuba leerde Driessen alles over verplaatsen, pivoteren en wegdraaien. Dat is duidelijk terug te zien in de training, waar enorm veel aandacht wordt besteed aan voetenwerk. Elk jaar organiseert Olympia 75 een clinic voor boksend Nederland met de Belgische ‘boks-Cubaan’ Jo de Vrieze. Die laat met veel passie zien waarom Cubaanse boksers moeilijk zijn vast te zetten in de ring, maar hun tegenstander wel goed in de hoek kunnen krijgen en vervolgens gaten in hun dekking maken. De training in Cubaanse beweeglijkheid combineert Driessen met functionele krachttraining die zorgt voor de explosieve knock-out stoot die kenmerkend is voor de boksers van Olympia 75. Absoluut hoogtepunt was het profgevecht van Gevorg in Las Vegas.

Binnen district Zuid werkt Patrick Driessen samen met de andere Limburgse en Brabantse verenigingen en hij is actief in het districtsbestuur met onder meer Jeremie Besson en Wim Dieckman. Elk jaar organiseert Olympia 75, met ondersteuning van hoofdsponsor Weening Strafrechtadvocaten, spectaculaire gala’s met eigen (prof)boksers. Groot talent van de club is Patrick’s zoon Savon, genoemd naar de legendarische Cubaanse zwaargewicht die driemaal olympisch goud veroverde. Savon Driessen schittert tegenwoordig op de jeugddagen en we gaan vast nog meer van hem horen.

In Heerlen en Limburg heeft de bokssport een prima vertegenwoordiging, dankzij Patrick Driessen en Olympia 75!