Les bij de boksprofessor uit Eindhoven

Toen boksschool Champs van ‘Fast’ Eddy Smulders eind jaren ‘80 stopte, kwamen de piepjonge Eric van den Heuvel, Patrick Mesters en Hans Janssen bij een sportzaal van Ron Roovers trainen. In 1990 is Ron zijn trainersdiploma gaan halen om de gouden lichting Eindhovense talenten bij wedstrijden goed te kunnen begeleiden. Over de hele wereld heeft Ron zijn kennis vergaard en zich overal verdiept in trainingsleer. De techniek moet in zijn ogen de basis zijn. Ron heeft geen affiniteit met kroeggevechten: achteruitboksen wordt tegenwoordig niet goed gejureerd. Jarenlang hebben de boksers van Muscle-Fit de NK’s gedomineerd.

 

In 2003 ontwikkelde Ron de Digital Boxing Trainers Assistant (DBTA) vanuit het adagium ‘Meten is Weten’ waarop de reactiesnelheid en kracht van stoten vastgelegd worden. In 2008 won Ron hiermee de Nationale Sportinnovatieprijs. Kracht is de waarde van de uitgevoerde techniek, de DBTA de stethoscoop voor elke bokstrainer. Uiteenlopende trainingsprogramma’s kunnen op de DBTA ook een goed beeld geven van de vorm van de bokser. Met een partner is software en apparatuur recent verder geperfectioneerd. Op verschillende plekken in de wereld wordt met de DBTA gewerkt.

 

Tegenwoordig is de boksclub van Ron gevestigd in de voormalige kroeg Korenbeurs in de Eindhovense wijk Tongelre. De training is een pure boksbelevenis. De opbouw is organisch en goed onderbouwd. De warming-up begint met rondenlang bewegen en buitenafstand houden. Vanuit Rusland heeft Ron het leiden en volgen tot een ware kunst verheven met aanvallen, counteren en vechten. In tweetallen worden reacties op een linkse directe afgewerkt: dubbele dekking, afweren, stopstoot, rechtse directe en een rechtse overhand. Genieten geblazen onder bezielende begeleiding van een bevlogen boksprofessor, van jong tot oud met Eric Janssen als belofte en good-old Eddy Smulders die tegen collega-bestuurslid Alex Van Klooster laat zien nog steeds ‘fast’ te zijn.