Laagdrempeligheid het grote succes bij Haagse Directe

Haagse Directe 1 Haagse Directe2 Haagse Directe4 Haagse Directe5

Een uiterst gemêleerd gezelschap van mannen en vrouwen met zeer uiteenlopende achtergrond werkt zich in het zweet in een voormalige bibliotheek op de hoek van de Newtonstraat. Tijdens reguliere trainingsavonden begeeft trainer Chris van Veen van de Haagse Directe zich met een microfoon op de vloer om de stootcombinaties luid hoorbaar aan de boksers door te geven. Gemiddeld bezoeken tussen de 600 tot 1000 leden wekelijks de boksschool in het Regentessekwartier in Den Haag. De oud-prof heeft een dreamteam aan vrijwilligers om zich heen verzameld om de massale toeloop in goede banen te leiden.  

Een deel van het succes denkt Chris te danken aan de laagdrempeligheid van zijn boksclub die onder meer tot uiting komt in zijn contributiesysteem. De boksers betalen namelijk geen maandcontributie, maar een weekvergoeding van € 5. En daar mag in sommige gevallen best van afgeweken worden, want de sociale insteek prevaleert. Iedereen moet zich thuis voelen bij de Haagse Directe, ook financieel minder draagkrachtigen. Daarmee heeft de school een belangrijke plek gekregen in het gemeenschapsleven van de wijk. Met project ‘Boks’ krijgt het sociale gezicht verder vorm, waarbij jongeren zonder dagbesteding gratis kunnen trainen. Van Veen is er terecht trots op dat een groot aantal van deze jongeren met deze aanpak de draad in hun leven op hebben gepakt met een opleiding of baan.

Voormalig viervoudig Nederlands kampioen A-klasse Mohammed el Farouni en Raymon Erberveld ontfermen zich over de kleinste kids die met een eigen bedacht halfjaarlijks graduatieexamen spelenderwijs de basisbeginselen van de nobel art of selfdefense onder de knie krijgen. Een concept dat de enthousiaste jeugdtrainers graag met de rest van boksend Nederland willen delen. Een aantal van deze jeugdige boksers is het afgelopen jaar doorgegroeid naar de wedstrijdploeg die overigens in verhouding met de grote trainingsopkomst niet eens zo groot is.

Jaarlijks hoogtepunt is het Food Fight Music All Night event dat de Haagse Directe organiseert. Een van de vrijwilligers heeft er met een prachtige huisstijl een echt merk van gemaakt. De kaarten voor de bijzondere Haagse fightnight zijn vaak lang tevoren uitverkocht. In navolging van oude boegbeelden als John Kristallijn en Herman Rozenmulder zet Chris van Veen boksen op een unieke manier op de kaart in Den Haag. 

Boris van der Vorst

 Haagse Directe3