IOC zet AIBA onder druk

PERSBERICHT

Het internationaal Olympisch comité heeft vandaag in Lausanne gereageerd op de recente benoeming van de omstreden Oezbeek Gafur Rakhimov als voorzitter van de wereldboksbond (AIBA). De benoeming van Rakhimov wordt, zoals verwacht, door IOC ten zeerste betreurd. Het IOC heeft de AIBA meermalen op het hart gedrukt leiders te kiezen die voldoen aan de hoogste integriteitsstandaarden van de internationale sportwereld.

 

Van belang is dat het IOC met nadruk stelt dat de atleten, onze boksers, op geen enkel manier het slachtoffer mogen worden van de bestuurlijke perikelen binnen de wereldboksbond. Het boksen zal daarom worden gehandhaafd op het Olympisch programma van Tokio 2020. Morgen, 1 december, gaat het bestuur van het IOC dieper op de kwestie in en zal men beslissen over de maatregelen die op bestuurlijk niveau worden genomen tegen de AIBA.

 

Voorzitter Boris van der Vorst van de Nederlandse boksbond: ‘’Ik ben ervan overtuigd dat de toekomst van het Olympisch boksen niet in gevaar is. De Olympische droom staat voor onze boksers nog overeind. Het IOC wil alleen een duidelijk signaal afgeven richting de AIBA. Van te voren heeft IOC aangegeven niet akkoord te gaan met de benoeming van Rakhimov. Het kan ook een aanleiding zijn om de internationale boksorganisatie te herstructureren of de mogelijkheden te onderzoeken voor een alternatief voor de AIBA.’’