Inspirerende cursus van Jo de Vrieze: ‘boksen op halve afstand’

In het weekeinde van 18-19 augustus gaf Jo de Vrieze, docent Cuban Boxing Federation, een 2-daagse internationale trainerscursus ‘boksen op halve afstand’. Plaats van handeling was Hoyer’s Gym in Heerlen, de thuisbasis van bokstrainer en cursusleider Patrick Driessen.

Boksen op halve afstand wordt in het internationale boksen steeds belangrijker. Actief boksen en de confrontatie zoeken is inmiddels zeker zo belangrijk als treffers en punten scoren. Boksen op halve afstand is dus een vaardigheid die elke bokser optimaal moet beheersen. Gezien de moeilijkheidsgraad ervan moet deze vaardigheid wel op de juiste wijze worden getraind. Je bokst namelijk binnen stootafstand van je tegenstander en bent dus continue trefbaar.

Op zijn eigen kenmerkende wijze nam een gepassioneerde Jo de Vrieze de bijna 30 deelnemers een weekend mee in het interessante thema van deze cursus. De beide cursusdagen bestonden uit theorie, videoanalyses, praktijkvoorbeelden en praktijkoefeningen door de deelnemers zelf. Zo liet Jo de deelnemers zien én ervaren wat boksen op halve afstand betekent. Maar ook wat daarvoor nodig is: een perfecte bokshouding, continue verplaatsen en een bovenlichaam dat altijd in beweging is. En dat gecombineerd met het hele scala aan verdedigingstechnieken en een snel reactievermogen.

De aanwezige trainers en coaches waren na afloop unaniem: het waren twee bijzonder interessante dagen. De cursus ‘boksen op halve afstand’ was voor de deelnemers een boksweekend vol inspiratie, creativiteit en nieuwe inzichten. Met een interessant inkijkje in de Cubaanse bokskeuken. Perfect georganiseerd door Patrick Driessen die ook volgend jaar weer de gastheer zal zijn van de volgende cursus van Jo de Vrieze. Voor iedere bokstrainer in ieder geval een aanrader!

John Bersch
Bestuurslid Nederlandse boksbond