In de Parel van de Jordaan wordt gebokst in de geest van ome Bep Kneppers

De trainingsring staat op het podium van de cabaretzaal, waar Johnnie Jordaan en Willy Alberti hun eerste optredens gaven. In het hart van de oude volkswijk Jordaan op de bovenste verdieping van wijkgebouw De Palm huist een van de oudste boksclubs van Nederland, Sportvereniging Bep Kneppers (SBK). Oprichter en naamgever ‘ome’ Bep Kneppers, is in 1995 overleden, maar zijn portret waakt op een ingelijste spiegel boven de deur over de volle trainingszaal, waar achterkleinzoon Tommy zich in het zweet werkt. Prachtige verhalen doen over de illustere Bep Kneppers de ronde. De oud-strijder in de Spaanse Burgeroorlog was in zijn actieve loopbaan vier keer kampioen van Nederland in het lichtgewicht. Na de tweede wereldoorlog startte hij de boksschool waar hij geheel in eigen stijl training gaf. Ome Bep had een echt bokshart en eiste dat ook van zijn pupillen. Wie niet hard genoeg trainde, mocht vertrekken.

De rijke historie van SBK wordt door de huidige trainers gekoesterd. In de geest van ome Bep wordt de vereniging gerund door vrijwilligers met een passie voor boksen. Penningmeester Willem Zweers en Michel Hesp nemen drie keer per week de recreantengroep stevig onder handen en secretaris Henk Sleijfer en Chaim Wannet trainen de gevorderden. Het plezier spat er vanaf. Terwijl Chaim de groep instructies geeft, neemt Henk individueel de boksers onder handen. Geheel in stijl met de oprichter wordt daarbij niet geschroefd bij directes, maar rechtdoor gestoten om de elleboog recht te houden en de kortste weg naar de tegenstander te hebben.

Hoogtepunt voor het bestuur en trainers van SBK was de clinic die bondscoach Hennie van Bemmel met twee boksers uit de selectie twee jaar geleden in hun eigen trainingszaal in de Jordaan gegeven heeft. Dat was een fantastische ervaring en een absolute aanrader voor alle boksclubs in Nederland en gaf inspiratie voor nieuwe trainingsvormen. Toch denken de SBK-trainers nog met weemoed aan hun oude charismatische leermeester Bep Kneppers die om zijn pupillen tijdens een te jolige training discipline bij te brengen gewoon de rondenklok uitdeed bij het touwtje springen en op een stoel in de trainingszaal ging zitten. Zwijgend. En iedereen drie kwartier door liet springen, totdat hij het genoeg vond. Niemand die dan nog zijn mond open durfde te doen.

SBK is in financieel en sportief oogpunt kerngezond. De trainingsgroepen zijn goed gevuld. Wel is het aantal wedstrijdboksers afgenomen, maar dat heeft ook met de andere bevolkingssamenstelling van de Jordaan te maken. Met andere Amsterdamse boksclubs, als Kops en ABOV, worden regelmatig sparringsessies georganiseerd om beginnende boksers een stimulans te geven. Bestuur en trainers van SBK zijn blij met de ontwikkelingen binnen het boksen op bestuurlijk- en topsportvlak en beloven zich nog actiever in te zetten om hun eigen leden te betrekken bij de Boksbond omdat dan de bijdrage van NOC NSF verhoogd, en de activiteiten, zoals NK en andere gala’s, beter bezocht worden.

Boris van der Vorst
Voorzitter Boksbond