Historisch besluit: Profboksers ook toegelaten tot de Olympische Spelen

“We staan vandaag voor een historische vergadering”, was de openingszin van Dr. Ching-Kuo Wu, president van de AIBA tijdens de buitengewone algemene vergadering van de wereldboksbond AIBA. Liefst 88 landen waren vertegenwoordigd in het Zwitserse Lausanne. Met 84 stemmen voor en 4 onthoudingen werd besloten ook professionals toe te laten bij het Olympische boksen. Voorzitter van de Boksbond Boris van der Vorst en directeur Peter Bonthuis waren ook aanwezig bij het congres.

De AIBA was de laatste internationale bond, aangesloten bij het IOC die het niet toestond om professionals deel te laten aan de Olympische Spelen. Daarbij werd gewezen op deelname aan de Olympische Spelen van onder meer proftennissers en de profbasketballers o.a. uit de NBA. President Wu zinspeelde ook op het gevaar dat de bokssport van het Olympische programma zou kunnen verdwijnen als de gedelegeerden niet akkoord zouden gaan met het voorstel.

Ook zijn er binnen de AIBA plannen om de structuur van de bokscompetities aan te passen. De noodzakelijke vernieuwingen hebben als doel een grotere sportieve waarde, en betere marketing en meer inkomsten voor de Nationale Bonden te waarborgen. Daarover komt later meer nieuws.

Al voor de komende Olympische Spelen in Rio hebben profboksers de kans zich te kwalificeren. Er zijn in totaal 26 plaatsen te vergeven tijdens een APB/WSB-kwalificatietoernooi dat van 3 t/m 8 juli in Vargas (Venezuela) wordt gehouden en waaraan ook profs mogen deelnemen.

Voor Nederland hebben zich Peter Mullenberg en Nouchka Fontijn geplaatst voor Rio.
In Baku (Azerbeidjan) strijden Enrico LaCruz, Max van der Pas en Roy Korving ook nog voor uitzending naar Rio.

Boris van der Vorst gaat later op allerlei zaken in met een verslag over de vergadering.