Het WK in Korea: Time to rumble! (deel 4)

Alle Nederlandse meiden geloven in een mooie prestatie

Voorzitter Boris van de Vorst van de Nederlandse boksbond is op uitnodiging van AIBA-voorzitter Wu te gast in Korea. Hij vertegenwoordigt voor het eerst sinds vele jaren ons land op het hoogste internationaal bestuursniveau en zal geregeld verslag uitbrengen van zijn bevindingen. Dit is zijn vierde en laatste bijdrage.

Het WK in Korea: Time to rumble!

Voordat ik op het vliegtuig naar Seoul stapte, ben ik langs bij de Nederlandse damesequipe van het wereldkampioenschap gegaan. Nouchka Fontijn en haar begeleider Fkiri sloten zich aan bij de vier andere dames onder begeleiding van bondstrainer Nigel Davies en zijn assistent John Vergouwe. Een dag voor de start van het WK op het eiland Jeju hebben we het tijdens een gezellige bijeenkomst gehad over de plannen van de AIBA, het trainingskamp in China en een vooruitblik op het komende titeltoernooi. De dames hebben er allemaal zin in en zijn vastbesloten een mooie prestatie neer te zetten. Het werd geen gastronomische lunch, want een paar dames moesten nog gewicht maken. Gelukkig had Nouchka voor de gezelligheid een ananas in stukjes laten snijden.

De dagen op het AIBA-congres waren intensief, praten in Engels, Frans, Duits, Italiaans, maar vergeleken met wat onze topboksers volgende week te wachten staat, mag ik niet klagen: boksen op het hoogste podium tegen de allersterksten van de wereld. Het WK leeft in Korea: de Koreaanse organisatie heeft een prachtige bokstempel ingericht en door heel Jeju zijn aankondigingen in de vorm van borden, vlaggen en vaandels te vinden. Ik heb de meiden uiteraard heel veel succes gewenst, namens ons allemaal!

Het afsluitende diner heeft gisteren plaatsgevonden met de vertegenwoordigers van alle landen. President Wu bracht een toost uit op zijn nieuwe termijn waarin hij met een duidelijke lijn boksen terug wil brengen naar de ‘Golden Ages’. Een belangrijke rol daarin speelt de marketingtak BMA die voor de broodnodige inkomsten moet zorgen. Met het gestaalde kader van AIBA onder aanvoering van executive director Ho Kim worden de verschillende herkenbare producten voor recreatieboksen (grassroots), AIBA Open Boxing (AOB), World Series of Boxing (WSB) en AIBA Pro Boxing (APB) verder uitgerold. Het noodzakelijke kader van coaches, officials, juryleden, scheidsrechters en artsen moeten verplichte bijscholing ondergaan en periodieke accreditatiepunten halen om hun (sterren)status te behouden.

Het is van wezenlijk belang om de aansluiting als Nederlandse Boksbond te behouden en deze structuur te omarmen. Het is daarom ook fantastisch dat Peter Mullenberg en Enrico la Cruz geselecteerd zijn voor de WSB. Een volgende stap zou APB moeten zijn waarmee olympische kwalificatie binnen handbereik is. Dat is een persconferentie met onze partners in Nederland, waaronder NOC NSF, waard. De CEO van WSB Karim Bouzidi heeft toegezegd voor die gelegenheid naar Nederland te komen. Een franchise partner worden is nog een brug te ver, maar de Nederlandse Boksbond moet er alles aan doen om ervoor te zorgen dat er boksers in de top van deze bokspiramide kunnen meedraaien. Terug naar het feest, nog een laatste mogelijkheid om te kunnen netwerken, waarvan met name de gelicenseerde bedrijven, Wesing, Budoland en Sting, dankbaar gebruik maken.

Tijdens het vijfgangendiner heb ik nog de nodige contacten opgedaan. Een ‘klein’ overzicht:
– Julia Kravtsova van de Russische Boksbond die toegezegd heeft onze boksers regelmatig uit te nodigen;
– Dmitry Gaistruk van Oekraïne die nog in Nederland studentenkampioen is geweest en warme herinneringen aan ons land heeft overgehouden;
– Mikhael Barkan van de Israëlische Boksbond, met een Georgische achtergrond;
– Zbigniew Gorski en Adam Kusior uit Polen en van wie de laatste verantwoordelijk is voor de coaching commissie;
–  de uiterst vriendelijke jurist Garry Moore, directeur van de Australische Boksbond en Steve Mitchell uit Nieuw-Zeeland;
– Eyup Gozgec uit Turkije die in zijn nopjes was met zijn verkiezing tot Executive Commitee Member;
– Chang Yoonseok, voorzitter van het gastland en Yue Yan uit China;
– onze Scandinavische vrienden uit Zweden (mn Patrick Wheeler), Noorwegen en Finland;
– en nog vele anderen uit Bhutan, Barbados, ‘cornerman’ Sri Lanka, Togo, etc.

Het diner werd met een Aziatische traditie afgesloten waarbij president Wu op een karaoke versie Dancing Queen van ABBA zong, met de AIBA staf als achtergrondkoor. Met mijn Caraïbische vrienden uit Jamaica en Aruba nog wat in Jeju gedronken voordat we naar ons hotel gingen.
Op naar Holland nu…

Boris van der Vorst
Voorzitter Nederlandse boksbond