GOUD EN ZILVER VOOR JEUGD OP LESZEK BLAZYNSKI TOERNOOI

-60kg MICHA TAMLIANI (ZILVER)

Micha Tamliani (OPGAVE) vs Grzegorz Musial

Ronde 1 Tegenstander zoekt gelijk met veel druk en harde combinaties de halve afstand op. Micha weet ondanks het fysieke geweld de aanvallen met zijn voorhand te storen en over te nemen. Hij neemt weinig en weet zijn tegenstander een paar keer door te sturen om vervolgens kort aan te sluiten en duidelijk te treffen. Toch blijft de druk constant groot en krijgt hij halverwege de ronde acht hersteltellen wegens passief verdedigen. Dit signaal is duidelijk en Micha sluit de ronde met scherpe overnames af.

Ronde 2 Micha schakelt meer en sneller tussen actieve verdedigingen en korte goed opgebouwde aanvallen. Tegenstander blijft met veel druk komen en Micha maakt daar handig gebruik van door hem links en rechts weg te sturen. Micha neemt weinig en scoort zowel op de hele als halve afstand, maar blijft genoodzaakt om het frontale gevecht te ontwijken. Tegenstander wordt slordiger naarmate de ronde vordert waardoor er gaten in zijn dekking vallen. Micha maakt hier goed gebruik van en weet harde stoothanden te landen waardoor zijn tegenstander kort aangeslagen is en hersteltellen krijgt. Micha weet het vervolg gedisciplineerd op te pakken en de ronde overtuigend binnen te halen, ondanks dat zijn tegenstander wild de schade probeert te herstellen. Dit resulteert nog in een openbare waarschuwing voor te laag inkomen.

Ronde 3 Tegenstander begint met harde aanvallen maar Micha blijft goed gesloten en steeds succesvol overnemen. Het spelbeeld verandert doordat Micha het initiatief meer naar zich toe trekt en zijn tegenstander weer acht tellen weet te geven. Micha zet daarna zijn tegenstander definitief weg met gevarieerde harde combinaties. De blauwe hoek gooit de handdoek om erger te voorkomen.

Micha Tamliani (VOP) vs Karol Kostka

De tegenstander is de Kampioen van Polen 2013

Ronde 1 De ervaren tegenstander bokst vanuit het midden van de ring en Micha weet door goede verplaatsingen zijn tegenstander te laten missen en zijn opbouw te verstoren. Hij weet het tempo van zijn tegenstander goed te volgen en blijft zelf ook dreigend en daardoor goed mee doen. Zijn tegenstander bokst goed gesloten en ondanks dat Micha hem opvangt en afstopt lijkt dit onvoldoende effect te hebben. Toch blijft Micha de ruimte vinden waardoor de tegenstander steeds moet zoeken en Micha net iets eerder kan openen. De tegenstander reageert hier op met overnames. Hierdoor verandert het spelbeeld en speelt het gevecht zich iets meer in de vrije ruimte af. Micha draait regelmatig risicovol weg over rechts, maar weet hierdoor wel een paar keer verrassend te openen met zijn voorhand hoek. Einde ronde onbeslist.

Ronde 2 Tegenstander bokst meer gesloten waardoor veel aanvallen van Micha op de dekking zijn. Om het patroon te doorbreken zoekt Micha soms na een aanval gesloten de halve afstand op om vervolgens kort weg te draaien met een hoek gevolgd door een korte combinatie. Dit lukt hem een paar keer goed, maar het is niet voldoende om de tegenstander uit zijn spel te halen. Tegenstander antwoord met snelle achtereenvolgende combinaties en oefent zo meer druk uit op Micha. Het gevecht wordt op sommige momenten meer open waardoor ook Micha wel enkelvoudig kan scoren. Einde ronde, licht voordeel tegenstander.

Ronde 3 Ondanks dat Micha’s verplaatsingen wat minder zijn blijft hij goed reageren en verdedigen. Micha wordt nu structureel over rechts gestuurd omdat de tegenstander nu meer het initiatief heeft en hij nu vooral zijn kansen moet zien te benutten vanuit actieve verdedigingen. Na de ronde vordert en vermoeidheid meer een rol gaat spelen klopt de afstand minder goed en land hij minder nauwkeurig zijn stoten. Zijn tegenstander heeft bij slagenwisselingen meer het laatste woord, maar Micha blijft ondanks dat tot het laatste moment goed mee boksen. Einde ronde, voordeel tegenstander. Een mooie partij waarin Micha laat zien dat hij zichtbaar is gegroeid en ondanks het tempo en de druk van een ervaren bokser blijvend verschillende oplossingen kan bedenken. Daarnaast weet hij kansen te benutten en zijn ervaren tegenstander duidelijk te verrassen.

-64kg AITO KOSTER Aito Koster (VOP) vs Sahan Aybay)

Aito bokst tegen een goede en ervaren rechts voorstaande bokser. De nummer 2 van Duitsland die onlangs nog op de druk bezette nationale kampioenschappen tijdens een spannende finale zilver won.

Ronde 1 Aito begint sterk op de benen met mooie verplaatsingen, bokst op de hele afstand en zoekt constant buitenom de vrije ruimte op. Zijn tegenstander die rustig zijn aanval probeert op te bouwen heeft duidelijk moeite met de positie wisselingen en snelle directes van Aito. De tegenstander bokst goed gesloten en probeert de ruimte te kleinen, om vandaar uit met harde combinaties op halve afstand te komen. Aito weet diverse keren goed af te stoppen en hem op te vangen met zijn stoothand. Hij gaf deze ronde weinig weg. Einde ronde, licht voordeel Aito.

Ronde 2 De druk van de tegenstander wordt groter en deze stapt nu wat dieper in tijdens zijn aanvallen, hierdoor kan Aito gemakkelijker rond wegdraaien. Toch blijft het lastig om de dekking van de tegenstander te breken. Hierdoor gaat Aito wat meer op kracht werken ten kosten van zijn snelheid en kan de tegenstander een paar keer over zijn stoothand komen. Halverwege de ronde stapt de tegenstander wat minder diep in, en houdt zo Aito weer meer voor zich. Op momenten dat de tegenstander door een overname op halve afstand komt, zit Aito goed dicht en weet hij zelfs een paar keer bij een slagenwisseling het laatste woord te hebben. Toch weet de Duitser op deze afstand meer te scoren met harde combinaties waarbij regelmatig dan toch één stoot door komt. Einde ronde, licht voordeel tegenstander.

Ronde 3 De tegenstander gaat meer jagen en houdt zijn handen wat meer omlaag, hierdoor komt er ruimte voor de zeer snelle directes van Aito. Een paar keer land hij enkelvoudig een loep zuivere stoothand, dit ziet er zeer goed uit. Toch is het de Duitser die slim kans ziet om gebruik te maken van deze aanvallen, hij lijkt langzaam Aito te lezen en een antwoord te vinden op zijn snelle directes en manier van verplaatsen. De acties van Aito zijn technisch van een hoog niveau en deze kan hij allemaal op hoog tempo en onder grote druk blijvend goed uitvoeren. Toch is het arsenaal voor de ervaren Duitser te beperkt om zich in ronde drie nog te laten verrassen en geeft ervaring de doorslag in ronde drie. Einde ronde drie voordeel tegenstander. Een tactisch en technisch goede partij waarbij Aito zijn bokstechnieken, ondersteund door coördinatie en snelheid op een zeer verfijnde manier inzet. Hij behoudt goed het overzicht ook in situaties onder druk en weet ondanks zijn voorkeur voor de hele afstand zich ook op halve afstand een goede houding aan te meten. Hij kreeg veel complimenten van de aanwezige voor zijn optreden.

-69kg MAUK REIJNEN (GOUD + STIJLPRIJS) Mauk Reijnen (WOP) vs Lukasz Polnik

De pool is fysiek groter dan de lichtere Mauk.

Ronde 1 Boksers zoeken beide het midden van de ring op, Mauk zoals we hem kennen op buitenafstand pendelend met veel dreiging naar voren. Mauk zet gevarieerde combinaties waarbij hij afwisselend hoog en laag begint en eindigt. Op aanvallen reageert hij attent door uit te stappen, rond weg te draaien en snel weer positie te kiezen. Hierdoor houdt hij constant druk op zijn tegenstander. Deze werkt veel met directes, maar krijgt hiermee geen grip op Mauk. Wel weet hij op het momenten dat Mauk met zijn handen te laag instapt incidenteel goed te raken. Mauk beweegt goed met zijn tegenstander mee en houdt deze zo voor zich. Hierdoor hoeft hij er minder achteraan te jagen en kan hij zijn aanvallen goed opbouwen. Ronde voor Mauk.

Ronde 2 Mauk pakt de draad op waar hij mee was geëindigd, hij heeft veel grip op de wedstrijd. Wel worden zijn verplaatsingen daardoor wat groter waardoor de ingezette combinaties ondanks dat hij ze land wat effect missen. Deze ronde blijft hij gevarieerd combineren en komt hij telkens goed langs de directe stoten van zijn tegenstander. Ronde voor Mauk.

Ronde 3 Mauk verhoogt het tempo, zet zijn tegenstander nog meer onder druk maar forceert wel iets te veel waardoor hij vaak te kort op de tegenstander eindigt. Ondanks dat Mauk de partij maakt, blijft de tegenstander meedoen en door zijn fysieke kracht ook gevaarlijk met zijn stoothand. Mauk probeert halverwege de ronde weer meer de juiste afstand op te zoeken en weet zichzelf af te remmen en wordt hierdoor weer succesvol met harde en snelle combinaties waarvan de tegenstander zichtbaar last heeft. Ronde voor Mauk.

Mauk Reijnen (K.O.) vs Tom MalutediM auk is in zijn klasse een lichte jongen en zijn tegenstanders zijn fysiek vaak groter en sterker. Deze tegenstander heeft in zijn vorige partij ook veel fysiek weten af te dwingen en is een stuk langer dan Mauk.

Ronde 1 Mauk maakt gelijk de afstand van het gevecht kleiner in tegenstelling tot zijn vorige partij. Hij zoekt meer de grens van hele en buitenafstand op. Zijn tegenstander houdt hem bezig met lange strakke directes. I.p.v. uit te stappen reageert hij hier knikkend op en blijft hij in het gevecht. Zijn verplaatsingen zijn kleiner en zijn stoten hierdoor zuiver. Zijn tegenstander komt een paar keer met woeste aanvallen waarbij hij niet te stoppen zijn aanval inzet met een combinatie van lange stoten. Mauk blijft rustig en houdt het overzicht, draait kort weg en neemt vervolgens effectief over. Mauk heeft veel aandacht voor de juiste positionering om zijn stoothand goed te kunnen landen. Dit keer met veel effect in tegenstelling tot zijn vorige partij, waarin hij veel stoothanden landde maar er te weinig energie overdracht was. Doordat hij nu meer in het gevecht blijft, wordt hij gelijk gedwongen om meer gedisciplineerd zijn dekking te organiseren. Ook deze omschakeling doet hij goed, hij sluit hierdoor sneller na een aanval en zit goed dicht op het moment dat zijn tegenstander met harde stoten over wilt nemen. Mauk behoudt hierdoor telkens het overzicht en neemt nog meer dreiging met zich mee dan zijn oude vertrouwde pendel beweging. Het belangrijkste wapen van zijn tegenstander is een goede harde stopstoot, deze weet hij goed voorover te blokken. Continu in het gevecht blijvend gooit Mauk vanuit een gesloten dekking snoei harde combinaties en weet halverwege de ronde zijn tegenstander hard op de lever te raken. Hierdoor zakt zijn dekking en komt er ruimte bij zijn hoofd. Mauk maakt hier scherp gebruik van en weet hem met diverse hoeken hard te raken. Zijn tegenstander antwoord weer met een wilde aanval van stoten en drukt Mauk bijna over de touwen bij de juryleden op de tafel. Gelukkig blijft Mauk ongeschonden en kan hij zijn lijn vasthouden en de Duitser sportief maar hard terug pakken. Ronde Mauk.

Ronde 2 De Duitser probeert gelijk bij aanvang van ronde twee het patroon van ronde één te doorbreken door wilde aanvallen te plaatsen. Mauk reageert hier attent op en behoudt het overzicht. Reageert goed op het diep instappen van zijn tegenstander. Door de juiste timing en de verbeterde afstand weet hij in deze partij veel energie over te brengen op zijn tegenstander en de aanvalsdrift snel te temmen. Voor een tweede keer raakt hij zijn tegenstander hard op de lever waardoor deze z’n lengte en belangrijkste wapen tegen Mauk niet goed meer kan gebruiken. Wel blijft hij beter gesloten en kan Mauk in eerste instantie minder profiteren. Maar de lengte is uit het gevecht en hierdoor kan hij de Duitser een aantal keren goed vastzetten in de hoek en met harde en gevarieerde combinaties aanpakken. Dit resulteert in acht herstel tellen voor de Duitser, die hij hard nodig heeft. Zijn tegenstander toont enorm veel wilskracht en gaat meeknokken met Mauk, die deze keer goed gesloten zijn tegenstander laat missen en handig gebruik maakt van de geopende dekking. Mauk staat in dit gevecht bijna niet meer op buitenafstand en weet na een uitval handig weg te draaien om vervolgens kort aan te sluiten zijn tegenstander op te vangen met een harde overhand hoek. Het licht gaat hierop uit bij de Duitser, die K.O. tegen het canvas gaat. Mauk wint met deze overwinning goud en de stijlprijs. Mauk is instaat gebleken om de afstand van het gevecht kleiner te maken en zijn tomeloze energie niet alleen te stoppen in het scoren van heel veel punten die weinig effect sorteren bij de tegenstander. Door de afstand van het gevecht kleiner te maken paste zijn stoothand beter in korte combinaties met was er veel energie overdracht met zichtbaar effect op zijn tegenstander. Knappe prestatie van deze bokser om zo de wedstrijd in te zetten voor eigen verbetering en ontwikkeling.

-75kg BRUNO LE GRIEP Bruno Le Griep (VOP) vs Rafal Staszewski De Pool staat rechtsvoor en voor Bruno is dit zijn eerste rechts voorstaande tegenstander in een officiële wedstrijd.

Ronde 1 Bruno laat goed de ruimte vallen en countert snel variërend met korte combinaties. Hierbij opent hij wisselend met een stoothand direct of voorhand hoek, hij maakt duidelijke en harde treffers. Hierop weet de Pool geen antwoord en neemt Bruno het initiatief over door meer met aanvallen te openen. De Pool gaat het op de counter gooien, maar doordat Bruno snel instapt, kan de Pool zijn stoten niet goed plaatsen en eindigen ze diverse keren in de clinch. De Pool stapt bij het inzetten goed met zijn voorvoet langs die van Bruno waardoor hij ondanks dat bruno hoog goed dicht zit, hard contact kan maken met zijn stoothand. Bruno draait de eerste ronde structureel naar rechts en komt hierdoor lastig in positie om zijn eigen stoothand goed te landen. Dit compenseert hij door attent uit te stappen wanneer de Pool zijn aanval inzet. Omdat de Pool de stoothand vanuit de verre positie ziet aankomen, ontwijkt hij deze relatief eenvoudig en komt Bruno al snel onder druk te staan en moet hij vooral achteruit boksen. Toch weet hij blijvend goed te reageren en weinig te nemen. De heren zijn fysiek aan elkaar gewaagd en de kansen van Bruno liggen vooral op halve afstand. Hiermee weet hij diverse keren gevaarlijk enkelvoudig te scoren. Ronde Pool.

Ronde 2 Begin van de ronde weet Bruno zijn tegenstander gelijk te verrassen dooreen paar keer goed door te komen met zijn stoothand direct. Dit doet hij door op snelheid in de stoten van zijn tegenstander te reageren. Als antwoord hierop laat zijn tegenstander weer meer ruimte vallen en de onvoordelige positie van Bruno, die nog te veel naar rechts draait, gebruikt om lang te werken. Om dit te compenseren blijft Bruno door het midden instappen met harde stoothanden direct, die door het diepe instappen wel hard landen maar lengte missen. Hierdoor belanden ze regelmatig in de clinch omdat Bruno grote verplaatsingen maakt die hem vervolgens tegenwerken om weg te draaien of uit te stappen. Op halve afstand zijn de heren aan elkaar gewaagd en wordt er over en weer flink uitgedeeld. Halverwege stapt Bruno een aantal keren goed langs de voorvoet en opent hij met de stoothand. Het gevecht wordt halverwege wat frontaal dit is in het voordeel van Bruno. Hij werkt hard en weet goed gesloten met enkelvoudige hoeken en opstoten hard door te komen. Einde ronde, licht voordeel Bruno

Ronde 3 Bruno neemt het initiatief en zoekt veelvuldig de halve afstand op. Het gevecht vindt midden in de ring plaats, maar doordat Bruno diep moet instappen wordt hij een aantal keren opgevangen. Beide heren zijn aan elkaar gewaagd, Bruno lijkt sterker maar de Pool weet de schade toch beperkt te houden door goed te ontwijken. Bruno weet met veel wilskracht toch een aantal keer hard en zuiver door te komen. Naar mate de ronde vordert valt Bruno meer in zijn stoten waardoor het één en ander er rommeliger uit gaat zien. Bruno haalt alles uit de kast en weet toch telkens op halve afstand met hoeken en opstoten hard te raken, natuurlijk slikt hij op deze manier zelf ook wel een aantal. Einde ronde, licht voordeel Bruno Dat Bruno wilskracht heeft en een echte knokker is, heeft iedereen kunnen zien. De wijze waarop hij vanuit slechte posities, toch op inzet zijn stoten wist te landen, is bewonderenswaardig te noemen. De ervaring dat de juiste positionering ten opzichte van je tegenstander mede bepalend is voor het succesvol landen van je stoten, was broodnodig voor zijn verdere ontwikkeling. Maar het moet gezegd worden dat op deze manier partij bieden tegen een ervaren Pool met het ontbreken van kennis een compliment waard is.

-81kg ROY KORVING (GOUD) Roy Korving (RSC3) vs Kamil Ozga Een bokser ver beneden de statuur van Roy.

Ronde 1 Na 30 seconden is het al duidelijk dat Roy zijn tegenstander er uit kan slaan. Hij mag dit niet en na enige aansporing weet Roy verschillende opdrachten op aanwijzing uit te voeren. Ronde 2 Roy krijgt als opdracht mee zijn tegenstander vast te zetten en ‘leeg te zuigen’ met een minimaal aan stoten. De laatste halve minuut mag hij aanzetten, maar de partij niet voortijdig eindigen. Dit laatste vind Roy lastig.

Ronde 3 Roy moet 3 opstoten plaatsen, daarna mag hij het afmaken. Roy plaats alle stoten, maar heeft de grootste moeite met het plaatsen van een zuivere opstoot. Na drie laffe opstootjes vinden wij het wel welletjes en mag Roy het afmaken, dit doet hij dan ook graag. 20 seconden later beëindigt de scheidsrechter de partij.

Roy Korving (WOP) vs Marcin Wowro Een Pool met een lastige stijl van boksen.

Ronde 1 De Pool bokst en verplaatst gemakkelijk. Roy zoekt daarom het midden van de ring op om de ruimte achter de Pool te verkleinen. De Pool weet Roy goed bezig te houden met zijn voorhand, maar Roy kan toch een paar keer met goede combinaties eindigend op het lichaam goed door te komen. Doordat de Pool goed ruimte laat vallen, is de afstand net te groot om de combinatie af te sluiten met een hoek. Hierdoor slaat Roy een aantal keren met de binnenkant. Ondanks dat Roy druk zet weet de Pool toch handig de vrije ruimte op te zoeken en waardoor Roy lastig in aanvalspositie kan komen. De Pool bokst vandaar in en uit met korte combinaties, deze leveren geen duidelijke treffers op omdat Roy goed dicht zit. Roy besteedt vervolgens meer aandacht aan de opbouw van zijn aanvallen. Door lang te openen en vervolgens met hoeken goed door te komen op het lichaam gaat de Pool neer op een zuivere leverstoot. Toch herstelt deze goed en weet hij op de hele afstand weer mee te doen. Ronde Roy.

Ronde 2 De Pool laat weer veel ruimte vallen waardoor Roy die met hoeken hoog en laag eindigt niet helemaal goed uitkomt. Wanneer Roy zijn aanvallen niet gestructureerd opbouwt mist hij een aantal keren en kan de Pool relatief eenvoudig uitstappen. Al snel in deze ronde krijgt Roy een openbare waarschuwing voor binnenkant handschoen. Roy krijgt de opdracht om lang te werken. Toch raakt hij nog een aantal keer onzuiver en werkt hij zich hiermee in de gevarenzone. De Pool verplaatst gelukkig aan het eind van de ronde beduidend minder, waardoor Roy op halve afstand weer hard en zuiver kan werken. Ronde Roy

Ronde 3 Roy werkt voornamelijk nog lang en is vooral bezig zich goed te positioneren om zijn lange stoothand duidelijk te laten landen. Hij laat de Pool op zijn dekking werken om vervolgens scherp te counteren. De Pool verliest hierdoor zichtbaar veel energie. Al vroeg in de ronde krijgt Roy weer zijn eerste waarschuwing voor binnenkant handschoen. Het lijkt erop dat er wordt aangestuurd op een diskwalificatie zodat het goud in Polen blijft. Doordat Roy niet vrij uit kan boksen, wordt het nog spannend of hij de Pool, die er conditioneel flink doorheen zit, niet te veel ruimte geeft. Ondanks de overmacht van Roy moet het verschil nog groter worden. Roy zet nu gesloten veel druk en land harde directe stoothanden afwisselend op het hoofd en het lichaam. De Pool zit stuk en Roy weet naar goed doorkomen met een lange directe stoothand de halve afstand te vinden, hij zet een harde combinatie en eindigt met een voorhandhoek. De scheidsrechter grijpt abrupt in en geeft volkomen onterecht een openbare waarschuwing voor binnenkant handschoen. Nu wordt het wel heel spannend. De intentie van de Polen is duidelijk. Roy zet vervolgens alleen nog directe stoten en komt hiermee goed door en laat er geen twijfel over bestaan dat het goud mee terug naar Nederland gaat. Roy heeft in Polen niet geheel vrijwillig moeten werken volgens opdrachten die hij soms lastig vond. De wijze waarop hij hiermee omging toonde een grote discipline en de wil om te leren en zich te verbeteren. Roy is zich goed bewust dat hij elke minuut in de ring als kostbare ervaringstijd moet gebruiken. Tijdens het toernooi was hij goed gefocust en heeft hij verschillende opdrachten met wisselend succes uitgevoerd, dit is een compliment waard.

Algemeen

De boksers toonde zich tijdens het toernooi discipline en waren zich bewust van hun verantwoording. Hierdoor waren er geen gewichtsproblemen en kon er volgens plan worden gewerkt. Er ging geen bijzondere aandacht uit naar de randvoorwaarden, deze waren op de club goed gewaarborgd. Dank aan de verantwoordelijke trainers hiervoor. Het was mooi om te zien hoe de boksers zich wisten te verbeteren door aanwijzingen en opdrachten uit te voeren. De snelheid waarmee dit gepaard ging toont veel potentie en is absoluut het investeren waard. Hiermee hebben deze boksers de reis tot een groot succes gemaakt!

Groet namens het team, Dirk Chevalking