Geslaagde applicatiedag voor trainer/coaches

Zaterdag 25 november vanaf  09.00 uur kwamen de trainer/coaches binnen bij Boxing Academy Eemland in Amersfoort voor de interessante en leerzame dag. Om even over tienen ging de eerste bijscholingsdag van start met een welkomstswoord namens de NBB en de commissie opleiding, gevolgd door een seminar over trainen en werken met hartslag meetapparatuur, dat werd verzorgd door het Finse Polar. Na een theoretische presentatie met wat ruimte voor vragen en opmerkingen was er na een korte pauze tijd voor een praktijkdeel. Een tweetal jonge boksers demonstreerde het werken met een borstband en een armband, elke tempowisseling liet goed zien waar het hart allemaal heen gaat. Het geeft informatie over de trainingsintensiteit en hoe dit te balanceren. Een mooi hulpmiddel voor alle sporters, van beginnend recreant tot topsporter.

Daarna volgde een lunch met tijd voor overleggen, ervaringen uitwisselen en netwerken. De tijd werd goed besteed door iedereen en het was goed om te zien dat de trainer/coaches een collegiale groep is die buiten de strijd in de ring goed met elkaar omgaat en wil samenwerken.

Na de lunch is het tijd voor een seminar Arbitrage gegeven door Rene Braad. Hier werd de manier van scheidsrechteren en jureren anno 2017 uitgelegd en toegelicht. Fijn om te zien nieuwe zaken werden toegelicht die niet ( helemaal) bekend waren maar nu wel duidelijk gemaakt zijn om in de toekomst meer begrip en beter voorbereid de bokser in de ring te brengen en voor te bereiden op wat hem of haar te wachten staat. Tevens zijn de herziene wedstrijdreglementen onder de aandacht gebracht. Een mooi verhaal met veel ooh? en aha! momenten.

Als laatste onderdeel van de dag een twee uur durende clinic door bondscoach Hennie van Bemmel die Enrico la Cruz en Peter Mullenberg mee had genomen om een 40 tal trainingsvormen te demonstreren. Na een dialoog tussen Hennie en de  aanwezigen was het tijd voor een gevarieerd aanbod van oefeningen uitgevoerd door Peter en Enrico. Prachtig om te zien, iedereen genoot zichtbaar en filmde erop los om vooral alles nog eens rustig te kunnen terug kijken en te bedenken waar ze hef zelf kunnen toepassen. Met de eigen sporters.

Na een korte evaluatie aan het eind van een inspannende en uiterst leerzame dag kijken Rene en ik terug op nieuw hoogtepunt in de ontwikkeling van de Nederlandse Boksbond.

De volgende applicatiedag zal in het eerste kwartaal van 2018 worden gepland, daarover later meer informatie.

Het is de bedoeling dat we deze dagen 2x per jaar gaan houden om zo alle niveau 3 trainer/coaches de kans te geven bij te blijven in de laatste stand van zaken op het bokstrainings- en coachingsgebied. Zo krijgen en houden we de boksers en trainers kwalitatief  op een verantwoord plan. Dat  helpt ons om de bokspiramides voor de dames en heren hoogwaardig gevuld te houden voor de toekomst.

In de nabije toekomst ligt het in de lijn der verwachting dat de applicatie momenten een verplicht karakter krijgen om de niveau 3 licentie te kunnen behouden.

De regels en voorwaarden hiervoor zijn in de maak.

Alex van Klooster