Friese trots BAV Frisia viert 85-jarig jubileum met topgala

In een indrukwekkende entourage in een bomvolle Schaaf, het Carré van het hoge Noorden, heeft het jubileumgala plaats gevonden van BAV Frisia. De aanwezigheid van ruim 700 toeschouwers bewees dat de bokssport leeft in Leeuwarden. BAV Frisia is ooit in de crisisjaren ‘30 van de vorige eeuw opgericht en nu 85 jaar later een bloeiende vereniging, met een stevig bestuur, onder leiding van voorzitter Syb-Jan Riedstra en een trainer, Piet Rozendaal, waar iedere bokser voor door het vuur gaat. Die liefde gaat ver. Grootste talent 16-jarige Farshid Bos heeft zelfs een tatoeage op zijn borst laten tatoeëren met de naam van trainer Piet.

Op het gala kwamen maar liefst 10 wedstrijdboksers van BAV Frisia in actie, waarbij de jeugdpartij van Farshid Bos tegen Luuk Elzinga van Aleco technisch een mooie partij was. Luuk trok fel van leer met een hoge handelingssnelheid, maar thuisbokser Farshid trok counterend de partij naar zich toe. Onder toeziend oog van de fel meelevende districtstrainer Yvonne van der Ley kwamen er veel talenten uit het noorden, Groningen, Sneek, Emmen en Assen in de ring. Afsluitende partij van de avond was de clash tussen de zwaargewichten Peter Mullenberg en Kilat Bilal Hallie, die heren boegbeeld Peter won.

Tijdens het gala was er ook een demopartij voor de 14-jarige Cas van Zomeren, die daarmee de derde generatie Van Zomeren is die voor het jubilerende BAV Frisia in de ring komt. Vader Frank en opa Henk hebben beiden ook gebokst voor BAV Frisia en zijn nu gewaardeerde jeugdtrainers. Een bijzondere Friese boksfamilie dus die een belangrijk onderdeel vormt van de 85-jarige boksgeschiedenis van BAV Frisia.

Boris van der Vorst