FINALE-UITSLAGEN ONZK IN HEERLEN

De een versterkt de ander. Dat is de conclusie van de finalewedstrijden voor amateurs om het open Zuidnederlands kampioenschap in combinatie met vier profpartijen, zondag 27 januari in Heerlen. Precies in lijn met de AIBA-intentie om extra aandacht te besteden aan de amateurs, de semi-profs (World Series of Boxing) en de binnenkort op te richten profafdeling van de wereldbond.
Bij de amateurs stond de beladen rematch om het Nederlands kampioenschap tussen Somay Bilal en Davey van Hattem op het programma. De Utrechter van de sportschool Verbon voelde zich destijds tekort gedaan omdat Bilal een blessure opliep, toen hij net een voorsprong in punten had genomen. De gestaakte wedstrijd leverde Bilal regelmentair de titel op. Uit sportiviteit wilde de Limburger voor eigen publiek overboksen en won de wedstrijd duidelijk op punten. Peter Mullenberg van ABCC was snel klaar door een vroege opgave van de Duitser Marcus Hutter en Max van der Pas won op punten van de Belg Hovo Martisoyan.

Bij de profs maakte Robbie Hageman indruk. De wedstrijd tegen Radwan Boeka eindigde onbeslist maar de beheerste boksstijl van de Helmonder viel op. Debutant Carlo Liesdek, die vroeger als amateur bokste bij Ton Dunk, won op punten van de Belg Antionio Manuel. Dimitri Sartison, kortgeleden nog uitkomend voor een wereldtitel, wilde een test afleggen en vroeg organisator Patrick Driessen aan het programma toegevoegd te mogen worden, voordat hij wederom een gooi wilde doen naar een kampioenschap. Zijn Duitse tegenstander Artem Solomko was duidelijk de mindere. Gevorg Khatchikian had in de hoofdpartij de pech dat de Albanees Jetmir Kugi een oogblessure opliep. Op medfisch advies werd de strijd gestaakt.

Hans de Bruijn