Examens en oefenpartijen voor Challenge 010

Sinds Challenge010 in oktober 2013 van start is gegaan, worden inmiddels de eerste examens afgelegd en certificaten binnengesleept. Op 15 april gaan er zo’n 25 Challenge010-boksers uit Rotterdam-Zuid op voor hun boksexamen voor de gele handschoen. De gele handschoen is een gradatie, bedacht voor Challenge010, en is het eerste niveau dat de jonge bokser kunnen behalen. De boksers krijgen het gele bokshandschoencertificaat na volgen van tien weken bokstrainingen. Tijdens deze eerste kennismaking met het boksen leren ze een goede bokshouding aan en leren ze de basisprincipes van aanvallen en verdedigen. Na die tien weken kunnen ze ervoor kiezen om echt de boksring in te gaan of om nog wat verder te trainen. Elke tien weken wordt de lat weer een stukje hoger gelegd.

Oefenwedstrijden

De leerlingen die boksen in de gebieden Noord en Oost zijn eerder met hun trainingen begonnen en hebben hun certificaat al in februari mogen ontvangen. Deze jongens en meiden, die boksen bij Leon’s Gym (Oost) en Van ’t Hof (Noord), komen elkaar op 17 april tegen in de ring tijdens de onderlinge oefenwedstrijden. ‘Op die manier kunnen de jongeren wennen aan de spanning en de sfeer die er bij een bokswedstrijd komt kijken en leren ze omgaan met winnen en verliezen. Goed voor de ontwikkeling van de kinderen,’ aldus Challenge010 bokscoördinator Ton Dunk.

De ring in

Vervolgens staat op 1 juni ‘the final’ op de agenda. Tijdens het sportevenement 010Moves in de Rotterdamse binnenstad gaan zo’n twintig Challenge010-boksers de ring in. Na deze wedstrijden worden vervolgens 12 boksers geselecteerd om bij de Junior Bep van Klaveren Memorial; jeugdwedstrijden boksen op topniveau die begin november plaatsvinden. Die dag zullen de geselecteerde Challenge010-boksers tijdens het voorprogramma wedstrijden te boksen. Op die manier wordt een link gelegd tussen boksen als breedtesport en topsport. Talentontwikkeling staat bij Challenge010 hoog in het vaandel en om de boksers een kans te geven om zich op topniveau te ontwikkelen, zijn er die dag ook talentscouts aanwezig van Rotterdam Boxing.Om zo de jonge talenten verder te ontwikkelen en te begeleiden.

Over Challenge010

Eind oktober 2013 is Challenge010 officieel van start gegaan. Inmiddels zijn er honderden leerlingen die in vier gebieden meedoen aan basketbal, zaalvoetbal, boksen of dans. Het doel van Challenge010 is meer jongeren structureel te laten sporten via school en zo lid te laten worden van een club. Ze gaan de uitdaging aan met een schoolteam om de beste van de stad te worden of hun persoonlijke grenzen te verleggen. De jongeren die meedoen met Challenge010 zijn direct lid van de vereniging, het team wordt gecoacht door een docent lichamelijke opvoeding van school en getraind door trainers van een vereniging. In totaal doen er ongeveer tachtig jongeren mee aan Challenge 010.