Enrico Lacruz: het wondertje van OKT in Baku

Enrico Lacruz bevindt zich in de boksflow van zijn leven. Hij heeft op het wereld Olympisch kwalificatietoernooi in Baku Azerbeidjan een ongelooflijke progressie laten zien en die vooruitgang afgerond met de eindoverwinning van 3-0 in de klasse tot 60 kg tegen Angar Yunusov (Kat). Die ontwikkeling had niemand voor mogelijk gehouden. Een wondertje bijna.
De Nederlandse bokssport weet niet wat het meemaakt. 24 jaar wachten op een nieuwe Olympisch deelnemer werd eerst door Peter Müllenberg succesvol afgesloten en Nouchka Fontijn zorgde ervoor dat de Almeloër niet alleen naar de Spelen in Rio hoeft af te reizen. Wat goed is komt snel en dat is zeker van toepassing op Enrico Lacruz. Vooral de manier waarop de 22-jarige inwoner van Huissen zich manifesteerde op het OKT: souverein en superieur boksend tot het eind, is een openbaring. Het Nederlandse boksen mag zich met het oog op de toekomst in de handen knijpen met zo’n uniek talent achter de 28-jarige Müllenberg. Enrico voldoet nu wel aan de kwalificatienorm van de AIBA (wereldbond) maar nog door de boksbond worden voorgedragen bij het NOC*NSF.
Alle credits voor deze prestaties gaan naar bondscoach Hennie van Bemmel. Anderhalf jaar geleden begon hij met de nationale selectie aan een trainingsprogramma in de hoop één bokser in Brazilie af te leveren.