Enrico la Cruz goud op Grand Prix Usti

Algemeen, aankomst:
Usti nad Labem is een stad die 30 km over de Duitse grens licht, op 730 km vanaf Arnhem/Papendal.
Het is een nette opgeruimde stad waar in de directe nabijheid van het hotel winkels zijn waar we inkopen kunnen doen (water in flessen en evt drogisterij artikelen). De reis en de aankomst in hotel Bohemia en accreditatie verloopt voorspoedig. Het ontvangst is prima en gastvrij, de kamers wind- en waterdicht, het eten is beter dan voorgaande jaren en smaakt goed. Na een training zijn we gaan eten en op tijd naar bed gegaan.

Woensdag 4 juni 2014:
In de ochtend werd er gewogen en gekeurd. Beiden zijn op gewicht (55,7 en 90,9 kg).
De loting geeft 7 boksers in de poule van Enrico la Cruz (Elite 56 kg) en 8 in die van Roy Korving (Elite 91 kg). Er zijn 13 landen aanwezig: Rusland, Armenië, Italië, Kazachstan, Mongolië, Ierland, Hongarije, Slowakije, Oostenrijk, Georgie, Nederland en Tjechië. Enrico la Cruz loot de eerste wedstrijd de Tjech Erik Huliev en Roy Korving de Tjech Taborsky. Zij boksen beiden op donderdag.

In de middag werd er een wedstrijdtraining gedaan en is om 17.00 uur in de avond de start van de wedstrijden en de toernooi-opening.

Donderdag 5 juni 2014:
De weging en keuring verliepen voorspoedig. Na het ontbijt werd er Op de kamer gerust en na de lunch een korte wandeling gemaakt. Enrico bokst als eerste vandaag, om 17.00 uur en Roy heeft de tiende partij.

Enrico la Cruz vs Erik Huliev (CZ)
De wedstrijd van Enrico begon rommelig. Pas in de derde ronde kwam hij in zijn ritme. Huliev probeerde met zware stoten op de halve afstand te treffen maar dat zou voor de watervlugge Arnhemmer geen probleem moeten zijn. Hij verkorte zelf een aantal keren zelf de afstand wat tactisch niet de beste oplossing was. Wel scoorde Enrico voldoende punten om met 3-0 te kunnen winnen. De volgende dag tegen een jonge maar geroutineerde Armeen is wat meer scherpte hard nodig.

Roy Korving vs Daniel Taborsky (CZ)
Taborsky is even lang als Roy en atletisch gebouwd. Een sterke jongen maar minder snel dan onze Roy en conditioneel is Roy beter. De eerste ronde zoekt Roy nog wat naar de juiste afstand maar aan het eind van de ronde is dat op orde. Roy heeft de meeste kans als hij na zijn treffer iets op bitenafstand komt. Hij moest meer werken dan zijn tegenstander, at hij prima deed. In de tweede ronde krijgt hij een kopstoot en scheurt zijn wenkbrauw. Het is een behoorlijke jaap maar bloed niet erg hard en wordt in de tweede pauze verpleegd. Omdat hij twee ronden op naam heeft en verdere schade moet voorkomen moet hij op lange afstand boksen en clinchen vermijden. Dat lukt redelijk goed en hij bokst de wedstrijd keurig uit en wint deze overtuigend.
De scheur is breed en we kiezen ervoor hem er niet mee verder te laten boksen. Teleurstellend omdat we overtuigd zijn dat hij dit toernooi kan winnen na het bekijken van de tegenstanders maar het is echt beter niet verder te boksen.

Vrijdag 6 juli:
Enrico la Cruz vs Henrik Mokoyan (ARM)
De Armeen is iets kleiner dan Enrico en onze Nederlandse strijder krijgt de opdracht om niet de Armeen de kans te geven hem vast te zetten of vast te pakken. In de eerste ronde tast Enrico af metwisselend druk en achteruit boksen. In de tweede ronde gaat de versnelling er meer in en frustreert de Armeen zich zo dat hij een gemikte kopstoot uitdeelt. Deze is gelukkig niet raak en hij wordt door de scheidsrechter gewaarschuwd.
De tweede ronde staat ook duidelijk op naam van Enrico. In de derde ronde doet Enrico waar hij goed in is, laten missen en aansluiten of meestoten. Nu komt de Armeen helemaal niet meer aan zijn spel toe en probeert in de laatste twintig seconden vanaf de borst van Enrico omhoog nogmaals een kopstoot te geven. We reageren hier vanuit de hoek op en laten hem de laatste twintig seconden het gevecht vermijden waarbij hij nog twee treffers scoort. Lekkere pot met slim boksen.

Zaterdag 7 juli:
Enrico la Cruz vs Artem Khotenov (RUS)
De Rus is een erg sterke jongen, fysiek sterk maar ook lenig en explosief met name met zijn stoothand. Vanaf de loting was het onze verwachting dat dit de finale zou worden. Tijdens de vorige twee wedstrijden konden we ook zien dat deze jongen niet sterk achteruit kon boksen en dan na een enkele actie stil valt.
Het plan was dan ook om de Rus in de achteruit te zetten en zelf bij teveel druk goed links-en rechtsom weg te draaien. De eerste ronde was zoekerig naar de juiste afstand en leverde een voordeel voor de Khotenov op.
De tweede ronde wist Enrico beter op zijn eigen afstand te boksen en liet zich minder vaak klemmen, waarmee de Rus zijn acties stil probeerde te leggen. De Rus verloor hierdoor grip op het gevecht en het hogere tempo van Enrico zorgde voor winst in ronde 2. De laatste ronde lieten we Enrico meer op afstand in- en uit stoten waardoor hij vrijer bokste en de derde ronde goed neerzette. Hij vermijdde het gevecht niet maar sloot goed aan en zette ook de aanval goed door om daarna met simpele combinatie of treffer na te komen.

Scheidsrechter Kees van Sluis
Voor deze gelegenheid was de ervaren SR/J Kees van Sluis meegestuurd. Ook nu bleek weer hoe waardevol het is om een scheidsrechter bij je te hebben. De tips en trics waar een scheidsrechter mee te maken krijgt en de waardering die aan treffers wordt gegeven kunnen direct worden verteld. Ook de balans tussen West-Europees en Oost-Europees is dan beter aan de ring en om ‘eurosongfestival’ stemmingen tegen te gaan.
Kees stond verschillende wedstrjden in de ring en deed dat volgens de nieuwe methodiek ook vrij consequent. Hij stond in de finale bij de 91+ in de ring en ook bij deze bomen van kerels stond hij zijn mannetje als ze uit elkaar moesten. Goed werk van Kees van Sluis die ook in het team een waardevolle bijdrage heeft geleverd.

Rest mij nog collega Semmy Pattiwael te bedanken voor zijn bijdrage, advies en kameraadschap.
Het was mij een genoegen om met dit gehele team samen te werken.

Eduard van Uffelen