EERSTE JUNIOR BEP VAN KLAVEREN ZEKER VOOR HERHALING VATBAAR

Helemaal toevallig zal het niet zijn geweest dat de junior Bep van Klaveren werd gedragen door de kinderen, ja, zelfs een kleinkind van senioren die hun sporen in de bokssport hebben verdiend. Dat ‘junior’ slaat natuurlijk in de eerste plaats op de leeftijd van de boksers die hun opwachting maken tijdens het voorproefje van de ‘grote’ Bep van Klaveren Memorial. Maar daarom was het niet minder leuk een dochter en kleindochter van initiatiefnemer Aad Veerman (Louise en Layla Lenten) en dochter Esther van voormalig bondsvoorzitter Stan van den Driessche druk in de weer te zien met het in goede banen leiden van het jongste boksevenement in sportstad Rotterdam.

Ze hadden eer van hun werk, al hield het slechte weer uiteindelijk toch nog velen, die hun komst via Facebook en andere social media hadden aangekondigd, weg uit discotheek Eclipse in de Rotterdamse deelgemeente Prins Alexander. Het deed niets af aan de sfeer in de karakteristieke koepel langs de A20 die zich met zijn galerijen rondom en boven de ring wonderwel leende voor een boksgala als dit.

Uit alle reacties – ook weer op Facebook – viel op te maken dat het gezamenlijk initiatief van de Stichting Bep van Klaveren Memorial en Rotterdam Boxing, in samenwerking met de deelgemeente Prins Alexander, Rotterdam Topsport, boksschool Van ’t Hof en een aantal sponsoren die al betrokken zijn bij de ‘grote Bep’, in goede aarde is gevallen en zeker voor herhaling vatbaar. Dat laatste komt vast wel goed, want anders kondig je een initiatief niet zo nadrukkelijk aan als ‘eerste editie’. Bovendien is Rotterdam Boxing er mede gekomen om Rotterdamse boksers (m/v) te steunen op weg naar kwalificatie voor de Olympische Spelen. Voor Londen lukte dat net niet met Nouchka Fontijn en Stephen Danyo. Rio de Janeiro en 2016 lijken nog ver weg, maar wie erheen wil, moet zich anno 2012 toch al nadrukkelijk laten gelden.

Van de elf talenten tussen de 12 en 18 jaar die het op deze natte novemberdag opnamen tegen Engelse en Ierse leeftijdsgenootjes kwamen er zegge en schrijve twee uit de regio Rotterdam: de 14-jarige Felix Jordan (60 kg) en de iets oudere, maar liefst twaalf kilo lichtere Rex Meijer. Voor beide pupillen van trainer Ton Dunk komt Rio mogelijk nog te vroeg, maar in 2020 is zeker de lange, rechtsvoorstaande en soepel bewegende Jordan een serieuze kandidaat. Beiden versloegen met opmerkelijk gemak hun Ierse opponent en zouden het ongetwijfeld heel leuk hebben gevonden om op maandag 12 november ook tijdens de ‘grote’ Bep van Klaveren Memorial (de 19de alweer!) te mogen boksen. Voor dat jaarlijkse, gratis toegankelijke evenement in het Topsportcentrum waren nog twee startbewijzen beschikbaar, maar Hüsnu Kocabas, binnen de Raad van Advies van ‘de Bep’ belast met technische zaken, koos voor twee andere, oudere beloften: Brandon Mullenberg (tot 57 kg) en Wouter Djokic (69 kg), beiden van ABCC uit Apeldoorn. De keuze voor de laatste kwam niet geheel onverwacht, hij kan op weg naar het WK jeugd in Armenië nog wel een wedstrijd gebruiken. Brandon Mullenberg zal zelf niet meer op een uitnodiging hebben gerekend nadat hij met groot verschil (11-28) zijn meerdere had moeten erkennen in Ben Rees, de beste Engelsman.

Roy Korving van Boxing Benthuizen en zeker Daniel Minten van Seconds Out uit Almere zullen zich wel wat tekortgedaan voelen. Minten (67 kg) volgde de aanwijzingen uit zijn hoek stipt op en gaf Dominic Hattan geen schijn van kans. Korving (81 kg) voelde in de tweede helft van de partij tegen Kevin Robertson dat hij de avond tevoren in Den Haag ook al in de ring had gestaan. Van zijn ruime voorsprong bleef uiteindelijk maar een schamel puntje over: 16-15. Als pleister op de wonde restte hem dan tenminste nog de stijlprijs.

Een eindstand werd officieel niet opgemaakt. Officieus won de Nederlandse selectie met 7-4 van de Iers/Engelse combinatie uit Bracken, Harwich en Tyne-Tees-Wear. De thuisploeg liet technisch het meest verzorgde boksen zien, de Britten legden – in z’n algemeenheid – een grotere agressie aan de dag.