Een trots NK met de kampioensgordel als symbool

Voor de meeste Nederlandse boksers is het weekeinde van 12 en 13 november in Rotterdam het hoogtepunt van het jaar. Het veroveren van de kampioensgordel in een van de vele gewichtsklassen op het NK is de ultieme prestatie die zij kunnen leveren. Uitzicht op een internationale carriere is maar voor enkeling weggelegd, dus moet op nationale niveau worden uitgemaakt wie de sterkste van het land is. Dat is een uitdaging voor iedereen die de wedstrijdsport beoefent. Trotse oud-kampioenen bewaren nog steeds bijzondere herinneringen aan de trofeeen in hun prijzenkast. Strijd net niet op leven en dood ging vaak vooraf aan hun overwinningskreet in de ring en nu nog kunnen zij daarvan genieten.
De Nederlandse boksbond doet zijn uiterste best om dat sfeertje uit het verleden terug te halen. Het NK moet weer een aparte belevenis worden. Vorig jaar werd op verzoek van Roy Korving namens de nationale selectie kampioenswaardige gordels besteld, ter vervanging van het karige schildje dat tot voor kort werd uitgereikt. Hoewel de Waddinxvener de eerste keer zelf geblesseerd was en dus niet op het podium verscheen, wil de zwaargewicht niets liever dan het kostbare ,geschenk’ dit keer wel ophalen. Het Nederlands kampioenschap is het waard om voor te boksen.
Enrico Lacruz heeft dit seizoen ook grote progressie gemaakt en debuteerde meer dan voortreffelijk op de Spelen in Rio de Janeiro. Ook hij zal van de partij zijn tijdens de NK-finales in het Rotterdamse Topsportcentrum. Vele anderen hebben zich via het Noord- en Zuidnederlandse kampioenschap moeten plaatsen en zien met minstens even grote belangstelling uit naar het allesbeslissende weekeinde. Wie met de gordel de ring uitstapt is een held bij zijn vereniging en zal worden gehuldigd. Loop maar eens langs bij de Voltreffer in Nieuwegein. Achter de bar van Ben Zwezerijnen hangt een lijst met kampioenen die nog vaak herinneringen aan magistrale gevechten oproept. Of teleurstellingen natuurlijk want die waren er ook niet zelden.
Die uitstraling moet de titelstrijd weer krijgen. Tijden van vroeger moeten terugkomen, nu het boksen in de lift zit.

Hans de Bruijn
Toernooidirecteur Nk boksen

1 antwoord
  1. Reino van der Hoek
    Reino van der Hoek zegt:

    Zeer goed gedaan mensen ,behalve de eer kun je dan tenminste later in je woonkamer zo n gordel ophangen .
    Ik heb er 5 maar dat is een schild met een lind erachter en door de jaren heen wordt dit alleen maar slechter dusik vind dit een zeer positiefe ontwikkeling.

Reacties zijn gesloten.