Een stapje verder om als bokser completer te worden

De Nederlandse boksbond heeft in Geert Gielissen een zeer gewaardeerde medewerker gevonden, die zijn kennis over allerlei (fysieke) aspecten in de bokssport wil delen. Al weken worden zijn bijdragen gepubliceerd op de website en hij is voornemens op gezette tijden daarmee door te gaan. De bond waardeert dat initiatief enorm.

Een stapje verder om als bokser completer te worden

Je bent nu een tijdje lid van een vereniging en hebt kennisgemaakt met de elementen die deel uit maken van de bokssport. De bouwstenen. In grote lijnen beschik je nu over een betere conditie, meer kracht en weet je de drie stootvormen (directe, hoek en opstoot) uit te voeren.
Maar losse bouwstenen vormen geen solide basis. Om een stevig geheel te krijgen metsel je de stenen IN VERBAND. Geen losse onderdelen meer maar een versmelting van op zich staande vaardigheden die je tot een compleet bokser maken.

Niet voor iedereen, maar toch voor velen breekt het moment aan waarop je ‘iets meer’ wilt. Rondom je heen zie je je collega’s creatief combineren, al dan niet tijdens een partijtje sparren. Met je basisvaardigheden ‘op zak’ trekt de magneet om je verder te ontwikkelen steeds sterker.

In een eerder stukje heb ik aangegeven dat een eerste aanzet tot het sparren er uit kan bestaan bestaan om alleen elkaars schouders aan te tikken. De opzet hiervan is niet alleen om bij je tegenstander te scoren, maar ook om je dekking verder uit te diepen. Maar laten we één van de belangrijkste componenten van het sparren duidelijk voor ogen houden: HET OP EEN CORRECTE WIJZE TREFFEN VAN JE OPPONENT MET ZO MIN MOGELIJK RISICO VOOR JEZELF.
Zoals eerder vermeld is sparring geen gereglementeerde kroegruzie waarbij degene met de hardste kop en een dosis geluk zich waarschijnlijk ‘winnaar’ mag gaan noemen.
NIKS D’R VAN! In tegenstelling tot wat men ons vaak doet geloven is boksen beslist GÉÉN DOMME SPORT. Het is een tot in de puntjes uitgekiend samenspel van niet alleen fysieke, maar ook psychische kwaliteiten die bepalen wie de betere pugilist is. En de meest geschikte wijze om dit samenspel te verfijnen is het onderdeel SPARRING.

Wanneer je de beslissing genomen hebt om dit ‘stapje verder’ te gaan wagen, kun je je hierop tijdens de basistraining al wat op voorbereiden. Bij het stoten en/of combineren op je maatjes handschoenen sluit je elke serie af met bijvoorbeeld een ontwijkende beweging naar links, rechts of naar achter. Blijf je trainingspartner ALTIJD AANKIJKEN, wat er ook om je heen gebeurt. Oogcontact met je opponent is cruciaal! Kijk niet naar de grond en draai absoluut je rug niet toe! Laat je niet ontmoedigen wanneer je ‘ns een tik krijgt, maar leer hiervan. Analyseer je skills en blijf jezelf verbeteren. E.e.a. draagt onvermijdelijk bij aan de vorming van je sportkarakter; je mentale instelling. En ook deze is onmisbaar in het groeiproces dat in de bokssport geen einde kent. Je bent nooit klaar. Geweldig toch! De eindeloze mogelijkheden, variaties en ervaringen houden de bokssport aantrekkelijk. NEVER A DULL MOMENT!

Geert Gielissen