…een lesje bescheidenheid, vasthoudendheid en sportiviteit…

De Nederlandse boksbond heeft in Geert Gielissen een zeer gewaardeerde medewerker gevonden, die zijn kennis over allerlei (fysieke) aspecten in de bokssport wil delen. Al weken worden zijn bijdragen gepubliceerd op de website en hij is voornemens op gezette tijden daarmee door te gaan. De bond waardeert dat initiatief enorm.

VANDERLYDE    vs   WILLY DE WIT

Lang geleden, zo lang dat ik me geen details kan permitteren, trad een lange bescheiden jongen met een Limburgs accent op de Olympische Spelen aan tegen een woestogende Canadees met de naam Willy de Wit.

Uiteraard een evenement waar velen naar uitzagen, een Nederlander in de hoogste regionen van het Olympisch boksen!

De moed zonk echter velen in de schoenen na het bekijken van de impressies die de media van beide boksers uitzonden. In tegenstelling tot de bijna verlegen, beleefde Arnold (want daar hebben we ‘t natuurlijk over), werd De Wit met zijn indrukwekkende musculatuur en dito trainingsmethoden, gekoppeld aan ferme oorlogstaal de gedoodverfde winnaar van de komende match.  Over z’n ongetwijfeld aanwezige angst en onzekerheid heenstappend bood hij schitterend partij. De dollemansacties van De Wit en diens veel te grote ego werd door Arnolds techniek en overzicht bestreden.  De Wit verloor iets dat veel moeilijker te boven te komen is: ZICHZELF. Z’n hele imago was gebouwd rond krachtsvertoon en gebral. Een imago zonder eigen identiteit.

De in eerste instantie weinig kans gegeven Vanderlyde bleef vasthouden aan z’n eigen stijl, inzicht en verdere skils en stak daarmee ook het publiek in z’n zak.

Het in de kop vermelde ‘lesje’ lijkt me duidelijk. BLIJF JEZELF! Laat je geen vals imago aanmeten; wanneer je jezelf verliest verlies je alles. En altijd maar op je tenen moeten lopen om dat imago hoog te houden!? Train je training, luister naar je instructeur(s) en blijf sportief! Je tegenstander intimideren valt niet bepaald onder fair play en wordt ook door het overgrote deel van het publiek afgestraft. Een wedstrijd verliezen is niet leuk, maar met vasthoudendheid en sportiviteit komt ook de overwinning! En jezelf op een hoger niveau tillen is een overwinning waarvan je je leven lang profijt hebt.

Werk hard in alle sportiviteit en vasthoudendheid,

Geert Gielissen.