Deel 2: Veteranenboksen, Fit-boksen en gala’s voor bedrijfsleven

Net als vorig jaar zal voorafgaand aan de Algemene Ledenvergadering op zaterdag 20 juni een serie bijdragen van bestuursleden en voorzitters van bepaalde commissies worden gepubliceerd. Om te duiden hoe alles verloopt binnen de Nederlandse boksbond en een beter inzicht van de (nieuwe) ontwikkelingen te krijgen. Bijgaand de bijdrage van voorzitter Boris van der Vorst. 

Nieuwe initiatieven: veteranenboksen, fit-boksen en gala’s voor het bedrijfsleven

Vernieuwen past bij een ambitieuze bond. De Boksbond wil progressie. In beweging blijven, trends volgen, goed naar de leden luisteren en daarop inhaken, dat is de lol van het besturen. Niet zonder trots constateer ik dan ook dat in het afgelopen jaar vele initiatieven zijn genomen, die het boksen met zijn Olympische status maatschappelijk aanzien heeft gegeven. De sport telt weer mee, en niet alleen bij het NOC*NSF. Maar ik heb als voorzitter van de Nederlandse boksbond een hartenwens. In Duitsland is het veteranenboksen een hype, en ook in andere landen is deze discipline in opkomst. De Europese collega’s die ik op internationale congressen ontmoet, zijn er enthousiast over. Zij zien volle zalen voor zich en het plezier van de oud-kampioenen die nog één keer in de ring willen stappen. Het gaat daarbij niet alleen om mooie herinneringen aan vroeger, maar het draagvlak voor het boksen wordt erdoor verbreed. Ook in Nederland moeten we veteranenboksen gaan organiseren!

En als we het toch hebben over verbreding van het draagvlak, de Nederlandse boksbond is op de goede weg. De bond promoot in samenwerking met de landelijke organisatie Optisport het fit-boksen. Dat is een relaxte trainingsvorm voor recreanten, die ook wel eens willen ervaren wat het betekent om een bokstraining mee te maken. Dat moet dan wel gebeuren onder de deskundige leiding van gediplomeerde bokstrainers van verenigingen die zijn aangesloten bij de Boksbond. Een eerste stap is al gezet en de samenwerking met Optisport is veelbelovend. De bond wordt zo in de gelegenheid gesteld een totaal nieuwe doelgroep aan te boren. En, niet onbelangrijk, wie deelneemt aan het experiment met Optisport moet lid worden van de bond. Hopelijk maken we hierdoor een van onze top tien-ambities waar, 7.500 leden eind 2015. En dan maar hopen dat mensen die enthousiast zijn geworden voor het boksen doorstromen naar verenigingen van de Boksbond.

Dat geldt ook voor de opkomst van White Collar Boxing van Marichelle de Jong en Boxing events van Arnold Vanderlyde. Er zijn met groot succes gala’s georganiseerd in Noordwijk , Rotterdam en Hoogeveen. Mensen uit de top van het bedrijfsleven zijn bereid gebleken hiervoor circa drie tot zes maanden in training te gaan en daarna, tijdens zo’n mooi gala, ervaring met wedstrijdboksen in een ring op te doen. Natuurlijk onder professionele leiding van gediplomeerde bokstrainers en scheidsrechters en officials van de Boksbond. Ook dit concept is in het buitenland kansrijk gebleken, en er komen veel nieuwsgierige toeschouwers op af. De manager die zichzelf kwetsbaar durft op te stellen, neemt vaak een groot deel van het personeel op sleeptouw. Dat hebben we ook in Noordwijk, Rotterdam en Hoogeveen gemerkt.

Samenvattend: een gala of zelfs een competitie voor veteranen (de MastersCup bijvoorbeeld) zie ik als een mooie gelegenheid om voormalige wedstrijdboksers te behouden voor de sport, de samenwerking met Optisport is er om ,,iedereen aan het boksen’’ te krijgen en gala’s voor het bedrijfsleven moeten onze mooie sport onder de aandacht brengen van de nieuwe doelgroep van managers en hun personeel. Met zulke vernieuwende concepten, die wij als Boksbond gaan licenseren, zien we de toekomst zonnig in. Jullie hopelijk ook.

Boris van der Vorst,
voorzitter Nederlandse boksbond