CHEMIE POKAL HALLE A/D SAALE DUITSLAND 2013

56kg 1/8 finale: Enrico la Cruz – Anthony Bret (Frankrijk)
Enrico verloor in een goede partij nipt op punten van de 24 jarige Franse kampioen 2012 en 2013. Enrico verloor de eerste ronde met 5-2 wat met name te wijten was aan het te traag terughalen en /of te laag laten hangen van zijn voorhand waardoor de Fransman een aantal keren met een lange hoek wist te treffen. Ook liet hij zich te veel naar de touwen drukken. In de 2e ronde volgde Enrico de instructies goed op en bokste vanuit het ringmidden , scherp en overtuigd mee met deze ervaren tegenstander en de 2e ronde eindigde 4-4. Ook in 3 bokste Enrico goed en toonde aan fysiek fit te zijn en bovendien een vechtershart te hebben, hij gaf alles won deze ronde nipt met 5-4maar dat was helaas niet genoeg om de in de eerste ronde opgelopen schade te herstellen. Einduitslag: 13-11

Leermomenten 1e ronde scherper en geconcentreerder opstarten en iets minder snel (en veel) stoten maar duidelijker. Draait soms prachtig weg maar is dan ook te ver weg om te kunnen overnemen, Positief! Inzet en wil om te winnen,Fysieke fitheid,variabel en duidelijke treffers bij enkelvoudige stoten of korte acties van 2 hooguit 3 stoten. Enrico bokste vrijdag ook nog een uitstekende oefenwedstrijd tegen Sokolov (Duitsland)

De Fransman plaatste zich door winst op China en Moldavië voor de finale die hij door medisch RSC I(gescheurde knieband) verloor van de nr 2 van het WK 2011 en OS 2012 Nyambayar (Mgl)

69 kg 1/8 finale: Max van der Pas – Richabilige Hu (China)
Max begon wat te afwachtend tegen de 23 jarige halve finalist van het Chinese Kampioenschap 2011 en finalist 2012 Hu. De Nederlander was af en toe net te ver van de tegenstander verwijderd om effectief met de stoothand te kunnen treffen. Deze ronde ging met 4-3 naar Hu. In de 2e ronde bokste Max met meer overtuiging en scherper,zette zelf ook meer druk en pakte het initiatief meer en meer wat resulteerde in een 4-2 score deze ronde voor Max. In drie ging het wat minder goed, de afstand was te groot waardoor Max niet trof en de Chinees counterde. Max pakte de Chinees te vaak vast wat natuurlijk ook naar de jury toe een verkeerde uitstraling geeft. Erg jammer want zet Max de lijn van ronde 2 voort wint hij gewoon deze partij tegen de toch niet slechte Chinees. Nu ging ronde 3 met 5-4 nipt naar Hu wat resulteerde in een 11-11!!! eindscore en voordeel voor Hu. Pech voor Max, die ook wat last had van een fikse verkoudheid. Leermomenten,ook voor Max, hij draait prachtig weg maar veel te ver waardoor er geen eigen voordeel uit te halen is, ook wanneer hij zelf aanvalt is de afstand soms net iets te groot op het moment van de stoot waardoor de tegenstander kan overnemen.

De Chinees behaalde brons, na winst op Italië en verlies tegen de Rus Zamkovoi die goud won.

Het is bij zowel Enrico als Max goed waar te nemen dat het boksen in de eerste Bundesliga hen een flinke stap vooruit heeft gebracht en gelet op de jeugdige leeftijd (beiden 19) biedt dat perspectief voor de toekomst.

81 kg 1/8e finale: Peter Müllenberg – Michel Borges (Brazilië)
Peter bokste een rustige eerste ronde tegen de Braziliaans kampioen 2012, zocht nog wat naar zijn afstand want mede doordat hij er te kort opzat pakte de Braziliaan wel erg veel vast. 3-3.

In de 2e ronde verhoogde Peter de druk en het tempo en begon scherp en zuiver te counteren op de aanvallen van Borges dit leverde veel treffers op want Peter won de 2e ronde met 9-3. In 3 was er voor de 21 jarige Braziliaan geen houden meer aan, hij werd 2 x aangeteld en Peter scoorde zo duidelijk dat de 3e ronde met 10-2 gewonnen werd. Eindscore daarmee 22-8.

81kg ¼ finale: Peter Müllenberg – Kevin Künzel ( Duitsland)
Het was te verwachten dat het en keihard gevecht zou worden met de 25 jarige Duits en Europees militair kampioen van 2012. Künzel berucht om zijn keiharde stoten en nog ongeslagen in de WSB woont in Halle en werd natuurlijk geweldig ondersteund door het thuispubliek, enkel juryleden en vooral de Moldavische wel heel erg Duitsgezinde referee.

Müllenberg en Künzel waren beiden topfit en vastbesloten er een toppartij van te maken. Dat is het ook geworden, de eerste ronde ging nog naar Künzel met 4-3, in de 2e ronde werd Peter steeds sterker en ondanks alle hand en span diensten van de scheidsrechter won Müllenberg deze ronde magerder dan verdiend met 5-4. 8-8 na de 2e ronde dusvoor een uitwedstrijd in de woonplaats van Künzel een hele magere uitgangspositie. Peter was echter zo gemotiveerd en fit dat Künzel in de 3e ronde echt in de problemen kwam, klemmen, 4x naar de hoek bij de ringarts 2 x aangeteld en de steun van de scheids konden hem niet redden met een 6-4 score won Peter de derde ronde en ging met een volgens de overige juryleden en de sportieve Duitse coach veel te magere eindscore van 14 – 12 door naar de semi finale.

81kg ½ finale: Peter Müllenberg – Jan Muzik
Muzik was van een hele andere orde dan de beide eerste tegenstanders echt beduidend zwakker, had de semi bereikt door een diskwalificatie overwinning. Het leek daardoor dat Peter de eerst 2 minuten ook wat concentratie miste en de partij haalde bij stukken na het niveau niet van de twee voorgaande wedstrijden. De laatste 45 seconden van 1 zette Peter even duidelijk aan en bracht de score in de eerste ronde op 7-2. Na een ,,goed gesprek,, in de hoek bokste hij los, maar scherp, liet de Tsjech het werk doen en counterde 3 keer met een harde rechtse wat ook 3x 8 tellen betekende en een RSC overwinning in de tweede ronde.

81kg Finale : Peter Müllenberg – Sergej Michel (Duitsland)
Peter stond in de finale tegen een oude bekende, eerder bokste Peter tegen Michel in Rotterdam bij het NK in Januari 2012, en in september trainden beiden samen in Frankfurt aan de Oder. Michel begon zoals van hem bekend sterk met gevaarlijke hoeken en krachtig halve afstand werk, Peter bokste goed mee, zat dicht en trof een aantal keren prima, 3 – 3 In de 2e ronde nam Peter het initiatief meer over , bokste goed in en uit en was sneller dan zijn opponent draaide kort om hen heen en trof ook op halve afstand duidelijker score in ronde 2: 8-6, In de derde kwam de Duitser nog even met een alles of niets offensief maar Peter counterde goed en Michel moest worden aangeteld, vanaf dat moment was de Nederlander de baas en scoorde hard en duidelijk het was denk ik aan het thuisvoordeel van Michel te danken dat er in de laatste ronde geen hogere score dan 7-5 uit kwam. Eindscore 15-11 en goud voor Peter Müllenberg , die daardoor na Orhan Delibas in 1992 de tweede Nederlander werd die dit prestigieuze toernooi wist te winnen.

Dank aan Max, Enrico en Peter voor de geweldige inzet, dank ook aan scheidsrechter Cem Dunar voor de gezellige samenwerking.

Hartelijk dank aan BIMS/Defensie/Ronald Hoogstraat voor de goede ondersteuning.

Hennie van Bemmel