Business-boksen: unieke ambiance voor een avondje uit

De charme van business-boksen – een nieuw initiatief dat terrein wint –  is dat het volle zalen trekt, gemakkelijk VIP tafels verkoopt (én veel a 1500 euro), en een financiele begroting in een vloek en een zucht wordt afgedekt. Een eventueel positief saldo gaat naar een goed doel.

Als je dan een theater als decor kiest, heb je een unieke ambiance voor een avondje uit. Dat was te merken zaterdagavond 21 november in het Theater aan de Schie. Dames in avondkleding melden zich bij de garderobe in Schiedam en de heren doen er in black tie als dresscode niet voor onder. Al snel staan ze met een glas champagne in de hand de baas aan te moedigen die het lef heeft tegen een andere ondernemer in de ring te stappen. Luidkeels staat een deel van het voltallige personeel ,hun favoriet’ toe te juichen. Dat geeft sfeer, gezelligheid.

Denk niet, dat de sportieve en dappere decisionmakers uit het bedrijfsleven over een nacht ijs zijn gegaan. O nee, dat zeker niet. De sportieve uitdaging is zorgvuldig voorbereid. Maanden van te voren stappen zij bij Leons Gym soms ‘s morgens vroeg de trainingszaal binnen om onder leiding van bevoegde trainers hun conditie te verbeteren. Zij willen niet voor gek staan. Druppels zweet gaan vooraf aan hun eerste veelbelovende optreden.

Het moet gezegd, de ,helden’ – al aangemoedigd als zij de trap vanaf de eerste verdieping af rennen – presteren prima. Vergeet niet dat een vermaarde wereldkampioen ooit heeft geroepen: ,,mijn eerste partij was de moeilijkste. Je moet een overwinning op jezelf behalen om in de ring te stappen en werkelijk  álles te geven om als winnaar te eindigen. Met een risico tegen knock-out op te lopen, wat ook een keer gebeurt!    

Hoe gemoedelijk het er ook aan toegaat in het theater aan de Schie, de Nederlandse boksbond moet op zijn ,,saeck’’ letten. Dat vindt ringarts Ed van Wijk ook. Een medische keuring bij een willekeurige huisarts is beslist onvoldoende voor de deelnemers. Daarvoor moet een protocol komen. Het uitgangspunt is dat het om sparringspartijen gaat zonder officiële uitslag. Dat gebeurt echter niet, elke partij kent een winnaar  waardoor de strijd soms flink (te?) hevig wordt. De ene partij, waarin met een kap wordt gebokst en de andere niet – de meeste – is ook een punt van aandacht en kan niet afgedaan worden met de opmerking dat beslissen zij zelf. Kortom, kwesties die tegen het licht gehouden moet worden, ook vanwege het verzekeringsaspect. Het is meer dan een bedrijfsfeestje. Met de stelling dat er voor eigen risico wordt gebokst, komt men er niet. De leiding van het busines-boksen, waarvoor belangstelling bestaat in Utrecht,. Amersfoort, Eindhoven, in Rotterdam, Emmen en Noordwijk, is door de Stichting Gladiatoren – initiatiefnemer – in handen gelegd van de bond door de aanwezigheid van ringarts Ed van Wijk en twee gediplomeerde scheidsrechters Kees Versluijs en Tom Kusters.

Hans de Bruijn

Event-manager Boksbond

https://www.facebook.com/leon.jansen.583/videos/887905511325093/