Boxing Stad Groningen floreert met moderne aanpak

Een kleine 30 jaar geleden richtte het Groningse boksicoon Wim Gerlach, die voor Nederland op twee Olympische Spelen uitkwam, in zijn geboortestreek een boksclub op, Boxing Stad Groningen. Ook na het overlijden van Gerlach in 2007 bleef de vereniging het middelpunt van boksend Groningen. Drie jaar geleden heeft de voormalig nationaal topbokser Quirijn Kroese met compagnon de touwtjes in handen genomen bij Boxing Stad Groningen. Quirijn heeft daarbij de zaken voortvarend aangepakt. Met Facebookcampagnes werd met pakkende leuzen, ‘Girl power Boxing’ en ‘Echte mannen boksen’, de omgeving van Groningen geactiveerd om te komen boksen op de Smirnoffstraat. Dat heeft geresulteerd in een bloeiende boksschool.

Reden om met collega bestuurslid Alex Van Klooster een bezoek te brengen aan de bokschool in het hoge noorden. Bij binnenkomst springt het fraai gestileerde bokslogo van de stad Groningen in het oog. De groepsles bestaat uit alleen maar dames die fanatiek de instructies en stootcombinaties opvolgen. Dat sluit aan bij de visie van Quirijn die mannen en vrouwen apart laat trainen. De sfeer is goed en gezellig en dat is volgens Quirijn bij alle bomvolle lessen met opmerkelijk veel hoog opgeleide Groningers tussen de 25-40 het geval.

De voormalige, pas 28-jarige, A-klasse halfzwaargewicht verloochent bij de vercommercialisering van zijn boksschool niet de wedstrijdsport. Quirijn Kroese initieert daarentegen juist naast zijn breedtesport activiteiten maandelijkse sparring momenten met andere clubs en participeert in het geweldige initiatief van de Strijders van het Noorden van Yvonne van der Ley. De wedstrijdboksers van Boxing stad Groningen vallen daarbij op door verzorgd boksen, want Quirijn besteedt in zijn training veel aandacht aan de verdediging die in zijn ogen nooit verwaarloosd mag worden.
Boris van der Vorst