Boris van der Vorst bepleit boksen voor iedereen bij EUBC

Boris van der Vorst is aan een nieuwe episode in zijn carriere als bestuurder begonnen. De voorzitter van de Nederlandse boksbond is in het Italiaanse Assisi door president Franco Falcinelli van de European Boxing Conferation (EUBC) geïnstalleerd als voorzitter van de nieuwe Fitness commission. Vertegenwoordigers uit negen verschillende Europese landen maken deel uit van dit comite.
De laatste tijd volgde de EUBC met grote belangstelling de vele ontwikkelingen in ons land. Het lukte Boris van der Vorst in een relatief korte periode allerlei nieuwe initiatieven zoals o.a. het recreatie-, business- en veteranenboksen en een cursus voor Parkinson-patienten. te ontwikkelen. Dat was voor Falcinelli aanleiding om hem uit te nodigen voorzitter van de Fitness commission te worden. In een uitvoerige presentatie, die met asdviezen van voorzitter Marijke Fleuren van de internationale hockeybond werd samengesteld, benadrukte Boris van der Vorst dat het populair maken van het boksen voor iedereen als breedtesport een uiterst belangrijke ontwikkeling voor de toekomst is.

Hierbij een verslag van Boris van der Vorst:
,,Mensen uit het zakenleven die na drie maanden training de ring in stappen, kinderen met overgewicht die boksen om meer zelfrespect te krijgen en Parkinson-patienten die door de boksworkout beter kunnen bewegen, vormen nieuwe belangrijke doelgroepen voor de Bokstrainers- en bonden. Het is daarom belangrijk om de komende jaren breedtesport als hoeksteen van de boksamenleving beter op de kaart te zetten. Daarover zijn de Europese bokslanden het grondig met elkaar eens.

Afgelopen dagen ben ik in Assisi geweest, waar alle commissies van de Europese Boksbond bijeenkwamen. De Europese president Franco Falcinelli heeft mij aangesteld als voorzitter van een nieuwe commissie die de verschillende initiatieven rondom breedtesport goed in beeld moet brengen, om zo te komen tot een Europees, en mogelijk, mondiaal boksprogramma, waarin boksen op een veilige manier is opengesteld voor iedereen op alle niveaus.

Doelen zijn onder meer het vergroten van het aantal praktiserende boksers en de bokscommunity, meer aandacht in de media voor boksinitiatieven, ook met de organisatie van speciale evenementen, en daarmee de aantrekkingskracht voor sponsors vergroten. Daarmee zijn alle boksfederaties gediend, want het probleem van weinig wedstrijdleden, maar een grote schare beoefenaren is overal bekend. De uitdaging is om belangrijke boksprojecten binnen de Bonden te laten plaatsvinden.

De eerste stap is om succesvolle ‘best practices’ in Europees verband met elkaar te delen. Schoolboksen is bijvoorbeeld in Wit-Rusland en Engeland uitstekend ontwikkeld. Nederland loopt voorop met Businessboksen en het boksen op fitnessclubs met erkende bokstrainers. In Kroatie is weer een anti-agressieprogramma ontwikkeld met boksen voor het hooliganprobleem en in Belgie en Oostenrijk is hard gewerkt om veteranenboksen van de grond te krijgen.

De betrokkenheid van de verschillende commissies binnen de Europese Boksbond is bij de uitrol van het nieuwe boksprogramma cruciaal. Er moeten andere instructies worden opgesteld voor scheidsrechters en juryleden die bij een event betrokken zijn. Trainers moeten anders worden opgeleid. Boksscholen moeten qua faciliteiten ingesteld zijn op speciale doelgroepen. Kortom, er moeten met vereende krachten Guidelines komen om deze nieuwe beweging te kunnen bedienen.

Op de laatste vergaderdag komen alle commissies bijeen om verslag uit te brengen aan het Europese congres over de belangrijkste aanbevelingen. Het lijkt mij een goed idee om in de Nederlandse structuur ook dezelfde commissies terug te laten komen.

Een impressie van de belangrijkste uitkomsten waren voor scheidsrechters en juryleden:
1. Betere evaluatie van tijdens Europees Kampioenschappen betrokken officials, om te komen tot een ranking en betere scholing.
2. Sterrenindeling bij kampioenschappen voor:
– Elite mannen en vrouwen: 3-sterren
– Jeugd en junior: 2- en 3-sterren
– Schoolboys: 1-ster
3. Meer organisatie van sterren (1,2 en 3) examens bij wedstrijden als Strandja, Chemistry Cup, Felix Stamm en Tampere.
4. Speciale aanbeveling voor gewichtscategorien bij boksers van 13 en 14 jaar.

De coachcommissie wil duidelijke gedragsregels en handhaving van coaches rondom de ring, 5 juryleden die meetellen in de uitslag en betere kwalificatiemogelijkheden voor Europese boksers.

De medische commissie had een uitgebreide presentatie die ik deel met de Nederlandse commissie, maar waarin onderscheid gemaakt werd tussen mannen en vrouwen en de wens om de hoofdbescherming om esthetische redenen bij vrouwenboksen te handhaven. Er werd nadrukkelijk gevraagd of Nederland versterking kan leveren voor de nieuwe initiatieven en er iemand zitting kan nemen in de medische commissie.

De uitspraak over hoofdbescherming van de medische commissie staat haaks op de aanbeveling van de vrouwencommissie om die bij elite dames te verwijderen. Daarnaast opteert de commissie voor meer wedstrijden komend seizoen voor dames, naast de Womens Cup die in maart gaat starten, opleiden van meer damescoaches en –scheidsrechters en een 3 X 3 minuten indeling van de rondes.

De wedstrijdcommissie gaf een eerste planning voor de kampioenschappen van komend jaar.

1 antwoord
  1. George Sandberg
    George Sandberg zegt:

    Helemaal met Boris eens! Ben NBB-lid “voor het leven”, nu bijna 72, eeuwige sparringspartner, geen wedstrijdtype, gewoon plezier-boksen, dat ik niet kan laten. Leerde in Zwitserland de LC-variant, en maak jongelui in en rondom ons Franse dorpje enthousiast voor het boksen met verbluffend resultaat: er bestaat enorme “honger” naar het (LC)-boksen en z’n welzijns-effecten. Eén super-enthousiasteling informeerde onlangs om door te stromen naar het “echte” boksen… Enorm gefeliciteerd met het nieuwe élan van de NBB! Ontvang een heel hartelijke groet uit Frankrijk – fijn, deze nieuwe wind in de NBB!

Reacties zijn gesloten.