Boksvereniging Assen supertrots op mooie nieuwe nderkomen

Reportage in de Asser Courant – Vele uren aan noeste arbeid hebben de vrijwilligers gestoken in het opknappen van de zaal. Opruimen, schoonmaken, schuren, verven. En het resultaat mag er zijn. Boksvereniging Assen heeft een fraai nieuw onderkomen gekregen in de Aubussonhal aan de Vaart ZZ. En het ontbreekt de boksers wat ruimte en materiaal betreft aan niets. Evert van Wallen en Jack Bos zijn in hun nopjes met het nieuwe onderkomen van Boksvereniging Assen (zie bijgaand foto’s)

Om al dat moois te laten zien, hield de BV Assen onlangs open huis. Alleen de achterwand al met alle klassieke posters- en affiches ademt puur boksen. De gloednieuwe ring, de bokspoppen, de professionele stootzakken- en ballen, het krachthonk, de gezellige kantine… Het ziet er allemaal mooi uit in de lichte zaal. Jack Bos en Evert van Wallen zijn de twee drijvende krachten achter de boksclub. Jack Bos stond zo’n veertig jaar geleden aan de wieg van de BV Assen, Evert van Wallen is ook alweer 25 jaar verbonden aan de vereniging. Vele jaren was het vaste honk ondergebracht in het gebouw van Penta aan de Industrieweg, maar boksen in een school heeft volgens Van Wallen zo z’n beperkingen. “Elke keer moesten we bijvoorbeeld na een training alles weer opruimen. Dat betekent ook zware stootzakken van zestig kilogram een trap opsjouwen. Bovendien ben je gebonden aan tijden. Hier kan alles blijven staan en we kunnen de uren zelf bepalen. En kijk hoe mooi het is geworden… Ja, we zijn hier echt trots op.”

boksvereniging Assen 2

Rotzooitje.

Dat was echter niet zo toen ze voor het eerst de ruimte betraden. Boksvereniging Assen was ingegaan op het aanbod van de gemeente de lege zaal te mogen gebruiken, maar troffen een ravage aan. Bos: “Tjonge wat was het hier een rotzooitje. We hebben echt heel veel moeten opruimen en schoonmaken, voordat we hier een boksschool konden realiseren. Soms komen hier ouders met kinderen kijken. Grote ogen zie je dan, zij hebben gezien hoe het was en kunnen amper geloven dat het zo is opgeknapt.” Naast de reguliere trainingen, zo zegt Van Wallen, zijn er meer mogelijkheden met een eigen onderkomen. “We kunnen de ruimte bijvoorbeeld verhuren. Aan een personal trainer, die hier met zijn klanten komt. Of aan mensen die alleen op ‘moeilijke tijden’ kunnen trainen, zoals zakenlui. En in juni starten hier kickboks-lessen, gegeven door Anton Schut.” Met onder meer de bokslessen voor kinderen en het damesboksen is Boksvereniging Assen inmiddels gegroeid naar 85 leden. En Van Wallen denkt dat nog dit jaar de honderd wordt gehaald. Met het kader zit het in elk geval wel goed, bij de BV Assen lopen acht trainers rond. “Elke categorie heeft een eigen trainer, zodat we heel gericht kunnen werken. Kijk, boksen heeft een bepaald imago, maar als ouders hier komen met kinderen, worden ze toch verrast. Boksen is vooral zelfbeheersing, discipline en het geeft zelfvertrouwen. Het is een sport waar je zowel fysiek als mentaal sterk van wordt.”