BOKSTOERNOOI HANNOVER VERSLAG

Op Zaterdagavond heeft een team van 7 Nederlandse boksers deelgenomen aan een erg goed georganiseerd boksgala in Hannover.
Naast de 7 Nederlanders werd ons team versterkt door 4 gastboksers van bevriende Duitse clubs om zo de plaatsen van de geblesseerde Enrico, Mehmet, Milad en Ben in te vullen.
Tegenstander was het BSK Seelze clubteam die enkele weken geleden kampioen werd in de 2 Bundesliga en dus het komend seizoen te zien zal zijn in de eerste Liga. De gastgevers hadden een uitstekend team voor ons uitgezocht die ons weer aan waardevolle meetmomenten hielpen.

Junioren 57 kg: Brandon Müllenberg (ABCC) bokste een goede partij tegen de sterke en een jaar oudere Junus Ceyhan , Het verschil zat hem voornamelijk in de hogere handelingsnelheid van Ceyhan die uitstekend counterde en goed om wist te gaan met het bestrijden van een rechts voorstaande opponent. Jammer was dat Brandon na een goede score met zijn stoothand , de tegenstoot van de Duitser niet op tijd opving .De score was, zoals vaker deze avond wel wat aan de hoge kant ( 18-11) maar de overwinning ging terecht naar de Duitser.

Junioren 63 kg: Stevan Djokic (ABCC) bokste zoals van hem gewoon met veel inzet, maar gaat ook tactisch erg vooruit. Hij bokste tegen Roman Schäfer en deed dat erg goed, Stevan zette de langere Duitser steeds goed onder druk en reageerde goed op de lange stoten van Schäfer. De Duitser had duidelijk moeite met het hoge tempo van Stevan en het snelle links en rechts naar buiten stappen en gelijktijdig scoren met rechter directe of linkerhoek. Stevan won dan ook duidelijk waarbij de 12-7 zeker niet de kracht verhouding recht deed.

Jeugd 69 kg: Wouter Djokic ( ABCC) bokste tegen Hasan Özer van Seelze, en dus een prima tegenstander want Özer stond in April van dit jaar nog in de finale van de Duitse Jeugd Kampioenschappen. Wouter begon sterk , bokste goed in en uit maar het mooiste was de wijze waarop hij mee stootte in de aanval van de tegenstander en daarbij de regie steeds in handen hield, als ook de juiste afstand tot de tegenstander. Ondanks een groot overwicht was er toch maar erg zuinig gedrukt voor Wouter want hij had hier al een grotere voorsprong dan de 2 punten die de jury gaf. In mijn ogen ging de tweede ronde ook duidelijk naar Wouter, maar thuis bokser Özer van de organiserende club mocht vast niet verliezen. Hoewel de Duitser in de derde ronde nog wel alles probeerde was Wouter de betere bokser en scoorde erg mooi met zijn rechtse, vooral wanneer de Duitser zelf wilde aanvallen. Tot onze verbazing was de voorsprong niet met duidelijke cijfers uitgebouwd in het voordeel van Wouter maar won deze nipt met 26-24 !

Jeugd 75 kg: Elaige Camara (NABA) moest het opnemen tegen ook een ervaren en succesvolle BSK Seelze bokser. Taron Hanesian werd in 2012 kampioen van Duitsland bij de jeugd onder de 18 en dit jaar werd hij 3 verloor. Elaige bokste redelijk tot goed en wel met veel inzet, zonder te knokken dus dat was winst! Ook luisterde hij goed naar Goran en probeerde op zijn afstand te blijven.
Elaige moet nog wat sneller leren overnemen als hij van zijn tegenstander wegdraait of wanneer hij hem laat missen. Het moet allemaal nog wat consequenter worden, en met wat meer power. De overwinning ging, ook nu zeer terecht maar wel een beetje hoog met 22-11 naar de thuisbokser.

Elite 81 kg: Peter Müllenberg moest het opnemen tegen een oude bekende Konstantin Fischer, Deze wat kleinere bokser weet erg goed te overleven en dicht te blijven om vervolgens af en toe slim mee te stoten in een actie van zijn tegenstander. Peter won de vorige keer met 22-5 en of hij zijn tegenstander daardoor dit keer teveel onderschatte of gewoon zijn dag niet had , het was in ieder geval niet goed. Peter bleef te veel op halve afstand hangen , waardoor de kleinere Fischer mee kon stoten, en hoewel ze bijna allemaal op de schouder of op de dekking waren, je hebt als je blijft staan het risico dat de jury gaat drukken. En dat deden ze zeer ijverig. Wanneer Peter variabel in en uit , en wisselend links
en rechts zijwaarts rond bokst heeft deze man geen enkele kans. Fischer had zich goed voorbereid dat moet gezegd worden en bokste slim door mee te stoten in Peter’s actie. Peter bokst te nonchalant en Goran en ik vonden beiden ook te arrogant. Ook nam Peter enkele malen te lichtzinnig wat ongevaarlijke stoten mee, maar ja er werd wel voor gedrukt. Geweldig aangemoedigd door het publiek en ondersteund door de jury, rolde er een onbeslist uit. Volgens de jury 19-19 (evenveel tegentreffers als in de 2 wedstrijden tegen de olympisch kampioen Mekontcev en de zilveren medaille winnaar op de spelen Nyamzybetov samen ? Dat hiermee Peter te kort werd gedaan, moge duidelijk zijn, maar is niet belangrijk omdat winst, verlies of onbeslist de wedstrijd niet veranderen , het was gewoon een matige prestatie en een wake up call.

Elite 69 kg Max van der Pas (Olympia den Bosch)
Ook Max had niet bepaald zijn dag tegen de knokker Vacjeslav Spomer. Uitgaande van Max’s kwaliteiten mocht Spomer geen probleem zijn maar wel een mooie tegenstander om tegen te boksen ivm de grote druk die Spomer zet, leren omgaan met drukvolle aanvalsgolven vaak met een 2 is voor Max een ontwikkelpunt, en hoewel dat steeds beter gaat liet Max zich toch nog te vaak verleiden mee te rommelen en niet zijn eigen lijn consequent door te zetten. De momenten dat Max vanuit het midden rechtsom op hele afstand bleef en eigenlijk gewoon 1-2 lang bokste scoorde hij onophoudelijk. De momenten dat hij er dan weer tegenaan stond pakte Spomer punten terug. En hoewel ook nu ijverig gedrukt werd voor Spomer wat resulteerde in een te nipte 16-15 overwinning voor Max is de uitslag niet zo belangrijk, maar het leermoment des te meer. Max moet leren zijn strijdwijze die succesvol blijkt consequent 3×3 minuten vol te houden en steeds weer op zijn eigen sterke punten terug vallen en je niet iets op laten dringen wat je niet ligt. Ook voor Max bleek dit weer een prima tegenstander om beter van te worden!

Elite 64 kg Kevin Paulussen (SCM Maastricht)
Kevin die op het laatst inviel, waarvoor onze dank ! en dan nog wel zo ver weg! Kevin kwam in actie tegen David Todorovic, van BSK Seelze (2e Duits kampioenschap U 19 2012) Hoewel Kevin in mijn optiek beter bokste dan in Apeldoorn, was Todorovic net even wat gretiger maar vooral variabeler. Kevin zette druk , kwam met goede acties, maar drukte dan niet door met een 2e aanval, maar sprong dan eigenlijk weer te ver terug waarbij kansen voor zijn tegenstander voor een tegenaanval kwamen. Vervolgens ging Kevin weer drukken, deed veel werk om het dan vervolgens niet helemaal af te ronden. Kevin moet gaan werken aan meer dynamiek en explosiviteit in zijn stoten en wat variabeler worden niet te vaak dezelfde actie brengen. Kevin, het is je hobby! Probeer te genieten in die ring, denk er niet te veel over na. Gewoon vrij proberen te zijn en je ding doen. Regelmatig boksen en oefenwedstrijden draaien helpt je beslist vooruit, nogmaals dank voor je inzet, om op zo’n korte termijn in te springen ondanks de grote afstand.

Jammer dat onze geblesseerde sportvrienden er niet bij konden zijn want het was een prachtig gala met veel publiek en sfeer!
Boksers bedankt voor jullie inzet, op naar 25 Mei.
We zien elkaar veer op de CT van 18 Mei in Apeldoorn.

Henny, Goran, en Peter (van der Pas) bedankt voor de fijne samenwerking, en jij ook voor al het omrijden Peter. Maaike bedankt voor de administratieve ondersteuning ter plekke.

Met sportieve groet,

Hennie van Bemmel