Boksicoon Dries Sloof overleden

Vrijdag 25 januari is Dries Sloof (23-1-1937) overleden, een boksicoon uit de ‘stal’ van de Rotterdamse nestor Theo Huizenaar. Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het midden en na-oorlogse boksen door zijn ongelooflijke inzet als trainer, coach, verzorger en criticus.

Dries Sloof groeit op in de naastgelegen wijk van Crooswijk, het huidige oude Noorden in de Woelwijkstraat.  Zijn vader is liefhebber van de sport en bevriend met de bekende Rotterdamse bokser Dorus Elten die hun buurman was. In die tijd hadden vele mensen het in de ‘volksbuurten’ niet zo breed en was boksen een vrij snel gemaakte keuze als je iets aan sport wilde doen.

Voor twee kwartjes in de maand vond Dries zijn ‘heil’ bij Theo Huizenaar. Ondanks dat hij goed kon fietsen, getuige zijn overwinning op een geleende fiets tijdens de ‘ronde van Noordplein, moet hij het toch doen met een boksbroek genaaid uit de voering van een jas door zijn moeder, bokshandschoenen van zeildoek en gympen van Bata.

Uiteindelijk blijkt Dries een redelijk talentvol pupil te zijn en wordt zelfs kampioen weltergewicht van Zuid-Holland.

Met in het vooruitzicht een partij in het voorprogramma van Bep van Klaveren tegen Idrisse Dione om de Europese titel in 1955 wordt Dries zwaar K.O geslagen in zijn voorbereiding door zijn sparringpartner en clubgenoot Leen Jansen. Hij bokst daarna nog wel door maar op 19 februari 1957 slaat het noodlot opnieuw toe. Hij raakt, na een nachtje doorwerken als schilder, bekneld met zijn been tussen de laadklep van een vrachtwagen en een auto waardoor zijn been gedeeltelijk verbrijzeld raakt. Dit betekende het einde van zijn bokscarrière.

Echter Theo Huizenaar ziet een goede trainer in hem en Dries blijkt een geboren coach te zijn met hart voor de sport en voor zijn jongens. Velen zullen dit nog steeds kunnen beamen. Hij houdt vele van hen een beetje op het rechte pad.

Diago Houthoff