Boksgala in Assen: NK-waardige organisatie

Assen is bekend om de perfect georganiseerde TT, die er binnenkomt weer aankomt. Maar het gala van de boksvereniging Assen heeft sinds zaterdag 2 juni in de Bonte Wever ook laten zien hoe men organisatorisch iets groots neerzet. Wat een ambiance, wat een klasse, wat een stijl. Zeg maar gerust: top. Chapau voor de mannen en vrouwen van Jack Bos.
Met een opvallend gebaar van een bokser. De partij van Maykel Jonckers was voorbij en hij riep Jack Bos, al vijftig jaar trainer met hart en nieten, tot ieders verassing naar de hoek van de ring en overhandigde hem een kado. Nadat die het papier had verwijderd, hield Jack Bos ontroerd een shirt omhoog met de tekst: ,,voor de beste trainer van de wereld.” Zo’n publiekelijke demonstratie van waardering maakt men zelden mee in de bokssport!

De avond stond in het teken van de profpartijen van Ricardo Snijders en Ben Tingen én de partij van het Windmillteam, de schaduwploeg van de nationale selectie. Dit keer was deze wedstrijd apart. Tegenstander was namelijk Euregio, een andere deels Nederlandse ploeg, die in de Duitse competitie uitkomt. De talenten, in elk geval kansrijke boksers, werden op een breed front getest. Wil men beter worden dan moet men zoveel mogelijk uit het kringetje van bekende tegenstanders stappen. Wat dat betreft werd uitgekeken naar de ,clash’ van de zwaargewichten Kilat Hallie versus Roy Korving. De eerste is voorbereiding op de Ben Bril Memorial van 15 oktober in Carré en de tweede is als voormalige nummer acht van Europa op de weg terug. Het moet gezegd, de gelijk opgaande strijd was een lust voor het oog en het uiteindelijke verschil was klein. Maar Roy Korving won verdiend, al werd duidelijk dat er nog een zwaargewicht aan de deur klopt.

Spannend verliep ook de partij tussen Ezra Coliers en Jordy Magermans met de laatste als winnaar. Zekaria Elhay stapte verrassend als winnaar uit de ring na de partij tegen Derek Konadu en Xavier Kohlen won de stijlprijs in de wedstrijd tegen Hendrik van der Vaart, die knap tegenstand bood. Kortom, tevredenheid alom met een voor velen ook een onverwachte uitslag: Euregio won met overmacht.

Hoewel het programma veel te lang duurde (van vijf uur smiddags tot half een snachts!!) bleven de toeschouwers in de bijna uitverkochte zaal tot het eind zitten want de hoofd-profpartijen moest nog komen. Pure promotie voor het boksen dus, temeer omdat het titelgevechten waren. Zwaargewicht Ricardo Snijders verdedigde het Nederlands kampioenschap tegen de Griek Alexandro Kastorian. Een ogenschijnlijk niet ongevaarlijke tegenstander die op basis van zijn record (6 overwinningen waarvan 5 ko’s) ontzag inboezemde. De Limburger, die in topvorm is en onlangs ook al Benelux kampioen werd, kreeg al snel in de gaten dat hij er hard voor moest knokken en op zijn tellen moest passen. Dat deed hij ook; in de achtste ronde maakte hij er een einde aan: Kastorian ging technisch knockout.
Ben Tingen trof Janjanin uit Herzegovina. Een tegenstander die wel van een beetje show in de ring hield. Dat wist het publiek te waarderen en ook de plaatselijke favoriet moest uiteindelijk veel strijd leveren om eveneens in de achtste ronde tot Nederlands kampioen cruiserweight uitgeroepen te worden.

De uitsmijter van de dag kwam van Jack Bos, die enthousiast uitriep: Volgend jaar willen we hier in Assen het NK organiseren! Waarom niet.

Hans de Bruijn
Event-manager en hoofdbestuurslid NBB