Boksen ….. wie, wat, waar en waarom

Sinds mensenheugenis heeft de bokssport een zekere aantrekkingskracht. Niet alleen voor de relatief kleine kern van daadwerkelijke beoefenaars, maar zeker voor het aanzienlijk grotere publiek er om heen. In z’n hoogtijdagen wist Muhammad Ali (Cassius Clay) zo ongeveer de halve wereld aan de buis te kluisteren. De ‘rumble in the jungle’ is tot op de dag van vandaag bij velen nog een begrip. En hoewel Mike Tyson door velen verguisd werd, trokken z’n matches een miljoenenpubliek. Velen onderbraken hun nachtrust om toch maar niets te hoeven missen. Deze, en andere, iconen als George Foreman, Joe Frazier, Evander Holyfield en andere toppers leken te verkeren in onbereikbaar hoge sferen. Als goden op de berg Olympus, ontoegankelijk  voor de gewone man.

Maar is dat ook zo? NEE! Weliswaar is het lang niet voor iedereen weggelegd om ooit eens in Madison Square Garden te performen, maar de basis, de BOKSSPORT, is voor iedereen toegankelijk!Terug naar de basis. Boksen als sport is een van de meest complete vormen van lichaamsbeweging. Niet alleen voor je lijf, maar ook voor je geest. Je moet er letterlijk je hersens bij gebruiken! Daarbij komt dat je na een stevige training heerlijk ‘ontladen’ bent. Spanning, emotionele geladenheid en andere stressfactoren liggen samen met je vergoten zweet in de gym. Je kunt weer beter relativeren, bent stabieler en je zelfvertrouwen en -bewustzijn zijn weer een stukje gegroeid. Fysiek gezien verenigt het boksen zo’n beetje alles wat je lijf naar een hoger niveau tilt. Om er ‘ns een paar te noemen: verbetering van je conditie, vergroting van je kracht en flexibiliteit, verbetering van je motoriek, coördinatie- en reactievermogen. De bokssport is erg breed. Van professioneel tot recreatief. Een inspannende ontspanning naar eigen mogelijkheden en doelstellingen. Gewoon relaxed en ongedwongen bezig zijn of je met volle overgave op wedstrijdniveau bewegen. ‘t Kan allemaal! Recreant of ace, we behoren allemaal tot dezelfde familie. Elkaar respecterend, ondersteunend en motiverend!

En voor hen die graag willen, bekijk ‘ns een training, stel vragen als iets je niet duidelijk is en ben vooral eerlijk! Draai er niet omheen. Wanneer je bijvoorbeeld sparren niet ziet zitten kun je dat gewoon zeggen. Iedere sportman zal dit respecteren. Het getuigt meer van moed om je grenzen aan te geven dan er ten koste van jezelf continu overheen te gaan. En wie weet ga je na een tijdje met je nieuwverworven zelfvertrouwen kanten van jezelf ontdekken die je niet voor mogelijk gehouden had!

Boksen is mooi, gezond en functioneel. Zegt ‘t voort!

Geert Gielissen.