Boksen op stand bij de Albert Cuyp

13412973_1024752907600240_3801803347968309674_n[1]In de jaren ’80 van de vorige eeuw was het  boksteam van de Albert Cuyp één van de meest bekende en tot de verbeelding sprekende boksscholen van Nederland. Onder de bezielende leiding van Ruud van der Linden bracht ‘de wieg der kampioenen’, zoals het plaquette boven de 13339554_1024753034266894_6170546815697417132_n[1]ingang vermeldt, illustere namen voort als Pedro van Raamsdonk, Gilbert Hallie, Rocky El Falah en vele anderen die het gezicht van de Nederlandse bokssport hebben bepaald. 

De vereniging was in 1967 opgericht in een oud schoolgebouw aan de Albert Cuypmarkt, middenin de 19e eeuwse Amsterdamse volkswijk De Pijp: het Quartier Latin van Amsterdam. Initiator Ruud van der Linden was in het dagelijkse leven een bekende fotograaf bij de Telegraaf, maar in de boksschool de spil waar veel om draaide. Hij was trainer, coach en voor veel boksers ook een tweede vader, maar bovenal creatief met marketing en financiële middelen. Ruud organiseerde met sponsoring buitenlandse tripjes voor zijn sterke boksteam en had ook oog voor minder bedeelden. Een Braziliaanse kunstenaar mocht bijvoorbeeld kosteloos komen trainen, maar moest als tegenprestatie prachtige wandschilderingen in onder meer de kleedruimtes verzorgen.

Tegenwoordig maakt V.B.SK. Albert Cuyp weer een bloeiperiode door. Na een aantal mindere jaren floreert de boksschool onder leiding van oud-bokser Rocky al Falah, ook actief binnen het district, en enkele enthousiaste bestuursleden. Er zijn nog steeds goede wedstrijdsboksen als Julia Hallie en Hannes Gernaat die prima begeleid worden door trainers met ringervaring als Reino van der Hoek en Gilbert Hallie. Het echte hart van de club bestaat echter uit recreanten. Dat zijn bijvoorbeeld jeugdleden die vanuit het Jeugdsportfonds afkomen op de keurmerk achtergrond van de vereniging, die borg staat voor respect, discipline, doelgerichtheid en zelfbeheersing. Maar vooral zijn het de veteranen en zakenmensen die de bijzondere sfeer en entourage van de boksclub Albert Cuyp koesteren.  

Op de donderdagavond is zo’n speciale trainingsgroep actief waarin ook de bestuursleden van de vereniging trainen. Secretaris Rene Delwel is in het dagelijkse leven algemeen directeur van mediabedrijf United en voorzitter Marcus van der Kloet DGA bij een gelijknamige accountantsorganisatie, tevens een sponsor van de club. Mannen met een stevige zakelijke achtergrond die zichtbaar genieten van de leuke oefeningen die Rocky voor ze bedenkt, waaronder sparren met wasknijpers. Vaste prik is de nastoot in een gezellige kroeg na de training in de Pijp, waar door het gezelschap tips aan de Boksbond worden gegeven over de noodzaak van goede na- en bijscholing van trainers en het organiseren van jeugddagen.

Boris van der Vorst

Voorzitter Nederlandse boksbond