Boksen op latere leeftijd? …een aanrader!

De Nederlandse boksbond heeft in Geert Gielissen een zeer gewaardeerde medewerker gevonden, die zijn kennis over allerlei (fysieke en medische) aspecten in de bokssport wil delen. Al weken worden zijn bijdragen gepubliceerd op de website en hij is voornemens op gezette tijden daarmee door te gaan. De bond waardeert dat initiatief enorm.

Boksen op latere leeftijd?……..een aanrader!

We worden gemiddeld steeds ouder. Positieve ontwikkelingen op medisch gebied,  bredere kennis van verantwoorde voeding en technologische vooruitgang dragen er onder andere toe bij dat onze levensverwachting groter wordt. Simpelweg kunnen we dus stellen dat we zelf een beetje invloed kunnen uitoefenen op de kwantiteit (levensduur) door rekening te houden met de betere kwaliteit van de eerder genoemde wetenschapssectoren. Een en ander wil echter niet zeggen dat we dan maar weer achter de beruchte geraniums moeten gaan zitten verpieteren omdat meneer de dokter al onze ongemakken met een of ander wondermiddeltje op zal lossen.  Forget it! Meneer de dokter heeft wel betere  dingen te doen, maar vooral……je levenskwaliteit heb je voor een groot deel ZELF in de hand!

Blijf in beweging! De voordelen die de moderne tijd met zich meebrengt worden teniet gedaan als je zelf je steentje niet bijdraagt! De mogelijkheden om te bewegen zijn tegenwoordig bijna onbeperkt. Je kunt ‘t zo gek niet bedenken of er is een sportcentrum in de buurt waar je je sportwensen in vervulling kunt laten gaan. Dat geldt ook voor de BOKSSPORT!

‘Je bent nooit te oud om te leren!’ Een waarheid als een koe. Ook voor wat betreft ‘t boksen. En zeker ‘t proberen waard! Het is volkomen begrijpelijk dat je vraagtekens hebt of je op latere leeftijd nog kunt gaan boksen. Het beeld dat ons via met name de media bereikt wekt de indruk dat de pugilistiek alleen is weggelegd voor dames en heren in de bloei van hun leven.De bokssport is echter steeds meer toegankelijk voor een groter publiek; van jong tot….jawel oud. En dat oud is betrekkelijk, je bent immers zo oud als je je voelt! Wanneer het boksen je aanspreekt kun je altijd vrijblijvend een vereniging benaderen over de mogelijkheden. Alleen of samen met vrienden / kennissen de stap nemen om datgene te gaan doen waar je hart naar uitgaat. Het kennis- en ervaringsniveau van de huidige instructeurs is kwalitatief dermate breed ontwikkeld dat een goed en eerlijk advies met een gerust hart aangenomen kan worden. Je kunt er op vertrouwen dat deze erkende trainers er alles aan zullen doen om je binnen de grenzen van je mogelijkheden te laten genieten van een van de meest complete sporten die er zijn: de bokssport.

Bijkomende voordelen van het beoefenen van zo’n allesomvattende activiteit als ‘t boksen zijn bewezen. Naast het bevorderen van het geestelijk welzijn zijn de lichamelijke benefits aantoonbaar. Conditionele vooruitgang, verbetering van de souplesse en motoriek, krachtsbehoud, een efficiëntere samenwerking van je lichaamssystemen en een gunstige invloed op bijvoorbeeld je botdichtheid (het botontkalkingsproces {osteoporose} vertraagt en daarmee ook het risico op botbreuken).

Al met al lijkt me een en ander reden genoeg om de eerste stap te zetten in de wereld van de steeds meer gewaardeerde sport die boksen heet.

Laat de geraniums voor wat ze zijn en trek de stoute handschoenen aan!

 

Veel plezier in goede gezondheid,

Geert Gielissen.