Boksen in Breugel bij familie Xhofleer

In maart 2016 kreeg het boksen in het Brabantse Breugel een zware klap te verduren. Hoofdtrainer Piet Xhofleer van de gelijknamige lokale Boksvereniging werd zwaar getroffen door een hersenbloeding. Ruim een jaar later draait de Boksclub weer op volle toeren. Piet is fysiek weliswaar fors beperkt, maar is vanuit zijn rolstoel alert aanwezig in de trainingszaal. Hij wordt tijdens de trainingen ondersteund door een grote groep trouwe helpers: neven Jordy en Gerard Xhofleer nemen de warming-up en fysieke oefeningen voor hun rekening, oud-prof Fred Weber assisteert bij het stoten zetten en profboks- en kickbockskampioen Albert Kraus geeft tips bij de sparring. Onderwijl is de partner van Piet, Patricia Brok, de gastvrouw achter de bar en steun- en toeverlaat in de eigen trainingsruimte achter sporthal De Bongerd.

De hechte sociale cohesie past bij de gezellige vereniging, waar altijd iedereen welkom is van de zoon van de Burgermeester tot de hanggroepjongeren. Die sociale mix is vanaf de oprichting door de vader van Piet, Sjef Xhofleer, in de jaren ’80 van de vorige eeuw, toen nog onder de naam Match Power, altijd gekoesterd. De vereniging heeft veel topboksers groot gebracht en ook mooie gala’s georganiseerd. Discipline stond voorop en boksers kwamen nooit te zwaar bij een weging.

Het afgelopen jaar is de trainingsintensiteit teruggeschroefd naar 2 trainingen in de week. Zodra de toestand van Piet stabiel is, gaat er weer meer gebeuren met wedstrijden en jeugd. Neef Jordy kijkt uit naar het NK jeugd aan het eind van het jaar en Gradus Kraus, zoon van Albert, heeft zelfs internationale ambities bij het jeugdboksen. Piet Xhofleer vindt de ontwikkelingen bij het damesboksen interessant. Van groot belang vindt hij dat bokswedstrijden meer als evenementen neergezet moeten worden, meer show en met goede promotie. De organisatie van de Nederlands kampioenschappen is wat dat betreft een goede weg

Boris van der Vorst,

Voorzitter Nederlandse boksbond