Boksen blijft olympisch, wordt bekend op AIBA-congres!

Op het AIBA-Congres van de waarheid in Moskou spreekt Pat Fiacco zojuist op de openingsdag de verlossende woorden dat het IOC akkoord is met het boksprogramma in Tokyo. De voorzitter van de technische- en ‘rules’commissie refereert aan afspraken die AIBA de afgelopen weken hierover heeft gemaakt met Kit McConnell, directeur Sport van IOC. De gewichtsklassen en aantal deelnemers per continent zijn bepaald. Uiteraard moet dat nog op het hoogste niveau binnen IOC bevestigd worden.

Samen met directeur Peter Bonthuis bezoek ik het congres van de wereldbond voor olympisch boksen AIBA in Moskou, waar de toekomst van het olympisch boksen bepaald wordt. Er is vooraf veel commotie door interveniërende uitspraken van IOC-president Bach die de huidige leiding van AIBA gewaarschuwd heeft om het huis beter op orde te brengen op gebied van financiën, doping, governance, jurering en leiderschap.

Bij aankomst in het hotel van de afgevaardigden gaat elk gesprek onvermijdelijk over de keus die morgen gemaakt moet worden tussen de twee presidentskandidaten, de Oezbeek en huidige interim-president Gafur Rahimov en zijn uitdager de Kazach Serik Konakbayev. De internationale bokswereld is verdeeld, want Gafur staat ogenschijnlijk voor meer financiële stevigheid, maar heeft een omstreden achtergrond en Serik is nog relatief onbekend, maar lijkt de zegen van het IOC te hebben. Het belooft een spannende strijd te worden, waarbij IOC de uitkomsten van het congres nauwlettend volgt.

Boris van der Vorst