Boksen bij een bushalte in Cienfuegos op Cuba

Zelfs op vakantie in Cuba, maakt de gepassioneerde voorzitter van de Nederlandse boksbond, Boris van der Vorst, tijd vrij om fit te blijven. In de directe nabijheid van het grote honkbalstadion traint de selectie van de provincie Cienfuegos in de juli-hitte onder een paar bomen bij een bushalte. Boris is er dan de man niet naar om die training aan zich voorbij te laten gaan. 

Cuba0 (trainen bij bushalte)

Trainen bij de bushalte o.a. met Boris van der Vorst

Terwijl de boksscholen gesloten zijn, worden de selectieleden klaargestoomd voor de competities tegen andere provincies die in september en oktober plaatsvinden. De begeleidende trainersstaf is groter dan het aantal boksers dat traint. Op Cuba krijgen de meeste voormalige topboksers van de overheid, na een vijfjarige opleiding, een baan als trainer. Bij Cienfuegos zijn de trainers bijvoorbeeld de mateloos populaire meervoudig wereldkampioen Lorenzo Aragon Armenteros en olympisch kampioen 48kg in Barcelona, Rogelio Mancelo García. 

Samen met technisch directeur Ramon García Diaz bezoekt Boris de lege boksscholen in Cienfuegos die een basale inrichting kennen, met aan de wanden inspirerende en disciplinerende teksten van de Che en andere grote helden van de revolutie. 

Cuba3 (trauiningszaal)

Een lege boksschool met inspirerende teksten aan de muur

Ramon vertelt dat de provinciale competities de opmaat zijn voor de nationale kampioenschappen in december, waarbij de selectie wordt gemaakt voor internationale wedstrijden.

Recreatief en damesboksen bestaat niet echt op Cuba. Kinderen krijgen bokslessen op school en van daaruit stromen de besten door naar de boksscholen die in elke grote plaats aanwezig zijn.  

Maar in de zomervakantie staan ze helaas leeg….

Boris van der Vorst

Cuba2 (trainen onder de bomen)

Trainen in de schaduw van de bomen