Boksacademie Nijmegen bruist


Twee jaar geleden is trainer Willy van Haaren gestart met een eigen locatie die stevig wortelt in de Nijmeegse samenleving. Boksen met jeugdige delinquenten, clinics op scholen, gasttrainingen voor de plaatselijke N.E.C., hockeyclubs en andere sportverenigingen, personal boxing, bedrijfsuitjes, boksen met politie, Horeca Nederland, autistische jongeren, studenten en Parkinson patiënten.

Boksacademie Nijmegen bedient veel verschillende doelgroepen en bruist. Dat is ook duidelijk te zien aan de enorme opkomst tijdens de trainingsavond die ik met mijn onvermoeibare collega bestuurslid Alex van Klooster bezoek. Elke bokszak is in de grote ruimte bezet met tweetallen die onder commando’s van trainer Kemal Kirmiziyüz een pittige conditietraining afwerken.

Centraal in de industrieel vorm gegeven trainingslocatie staat de bar waar de boksers gratis kopjes koffie en thee kunnen drinken. De gezelligheid en persoonlijke benadering vormt volgens oprichter Willy van Haaren het geheim van het succes van Boksacademie Nijmegen, dat met hulp van merchandising, in de vorm van eigen kleding en bokshandschoenen, echt een merk geworden is. De club heeft ruim 400 leden en daarmee is de Boksacademie Nijmegen één van de grootste van Nederland.

Bij alle gezelligheid wordt de topsport niet vergeten, want Boksacademie Nijmegen frequenteert menig boksgala in Nederland met een team van wedstrijdboksers en levert daar vaak goede prestaties. Willy van Haaren was zelf geen onverdienstelijk wedstrijdbokser bij stadgenoot NABA en combineert in eigen boksschool de breedtesport met wedstrijdboksers. Hij is betrokken bij het technisch beleid van het district en bezoekt met talentvolle boksers als Amine Boudhoum ook de centrale trainingen op Papendal.

Ondanks de enorme aanwas qua leden bij Boksacademie Nijmegen maken beide trainers, Willy en Kemal, zich zorgen over de wildgroei qua bokslessen op fitnessclubs waar vaak trainers zonder enige achtergrond actief zijn. Dat is kwalitatief niet goed voor de bokssport. Ambities zijn er nog volop in Nijmegen: uitbreiden qua ruimte, business boksen in de ochtend verzorgen en organisatie van een prachtig boksgala, in jaren ‘30 stijl of in open lucht tijdens de vierdaagse…

Boris van der Vorst
Voorzitter Nederlandse boksbond