Bijzondere ervaring bij Boxing Academy Eemland

Boksen is populair onder vrouwen. De zilveren plak van Nouchka Fontijn zal daar beslist aan hebben bij gedragen. De afgelopen jaren is het aantal dames die meedoen aan bokstrainingen enorm gegroeid. Die trend pakken boksclubs vaak goed op. Ook in Amersfoort bij Boxing Academy Eemland wordt er twee keer per week een aparte training georganiseerd voor vrouwen. Afgelopen donderdag heb ik op uitnodiging een keer met de Amersfoortse dames meegetraind. Een bijzondere ervaring.

Boxing Academy Eemland, voorheen Boxing A80 Amersfoort, is december 1979 opgericht door Rein Klunder, samen met nog een aantal boksliefhebbers uit Amersfoort. Rein had een mooie staat van dienst als olympisch bokser, met wedstrijden tegen illustere tegenstanders als Joop Verbon en Ben Zwezerijnen. Bekende boksers die uit de Amersfoortse stal van Rein kwamen, waren zwaargewicht Ignatia, Iwan Pang Atjok, Otto Verhoef, Jonny Johnson en Herold van de Brug. In 1982 meldde zich daar ook huidig bestuurslid Alex van Klooster aan als straatschoffie die na een training van good old Rein meteen verslingerd was aan de bokssport. Boksen en vooral de discipline van de training was heel belangrijk voor de ontwikkeling van Alex, die na een verdienstelijke carrière als wedstrijdbokser, bestuurslid van district Oost en dagelijks bestuur Boksbond nu graag samen met andere kartrekkers de Amersfoortse vereniging in de geest van de inmiddels 84-jarige, en nog steeds actieve, Rein Klunder wil voortzetten.

En dat doet Alex met veel passie. In de industriële locatie van Boxing Academy Eemland wordt hard gewerkt met specifieke doelgroepen. Onder meer wordt er twee keer per week les gegeven aan een gemêleerde damesgroep die bestaat uit onder meer een manager van een winkel, student rechten en een geweldloze communicatiedeskundige. Van dat geweldloze heb ik overigens niet veel gemerkt toen ik als afsluiting in de vaste ring tegen alle dames afzonderlijk 30 seconden moest sparren. Leuk om te zien hoe enthousiast de dames elk op hun eigen niveau de bokssport beoefenen. Boxing Academy Eemland in Amersfoort bruist als nooit tevoren!

Boris van der Vorst

Voorzitter Nederlandse Boksbond