Beneluxtitelgevecht en verdwenen bitje beheersen op boksgala in Heerlerheide

Wat trainer Patrick Driesen als bokstrainer en organisator op een gala in Heerlerheide liet zien,is toch wel iets om trots op te zijn. Het valt niet mee de zaken zo goed te regelen als hij deed samen met zijn vrouw Olga. Olympia 75 staat weer eens op de kaart.
In een moderne, aan de buitenkant deels glazen lokati, het Corneliushuis, werd de bokssport beoefend zoals het hoort. Eerst met enkele jeugdpartijen, daarna met een internationale wedstrijd voor amateurs tussen Euroregio en het Duitse hamm met tenslotte zes profpartijen. Geen seconde kreeg het Limburgse publiek de tijd om zich te vervelen.
Hoogtepunt van de avond moest het gevecht om de Beneluxtitel van Gevorg Khatchikian worden. Een van de beste middengewichten van Nederland toonde duidelijk aan alle blessureleed achter zich te hebben gelaten. Hij gaf zijn tegenstander de Ukrainer Volodymyr Romanenko geen schijn van kans en besliste de partij in de al tweede ronde in zijn voordeel. Beneluxkampioen! Khatchikian kan zijn spraakmakende carrière met succes vervolgen. Dat deed zwaargewicht Ricardo Snijders ook. Een van de dragende boksers op de Ben Bril Memorial van 15 oktober was opnieuw sterker en de Duitser Paul Zummach hield het voor gezien na vijf ronden. Dta wordt nog wat in Carré.

Er viel trouwens van alles te beleven. Waf te denken bijvoorbeeld van Xavier Kohlen, tot voor kort selectielid van bondscoach Hennie van Bemmel, die zijn profdebuut maakte. Hij bokste een knappe wedstrijd tegen de in Eindhoven wonende Senegalees Djiby Diagne. Spektakel volop, met een vliegend bitje als uniek incident. Door de harde stoten verdween de mondbeschermer van Diagne in het publiek en zorgde voor veel commotie toen het bitje zoek bleef. Tussen de stoelen, overal werd naar het bitje gezocht maar niemand kon hem vinden, ook niet toen de eveneens bij de profs debuterende boksscheidsrechter Eric van de Heuvel kwam meehelpen zoeken. Pas toen het bitje eindelijk boven water kwam had Robert Verwijst de partij al gestaakt. Volgens het reglement moet een bokser een tweede bitje bij zich hebben maar die was Diagne vergeten. Een wonderlijk voorval of anders gezegd volgens Verwijst: dat heb ik nog nooit meegemaakt.

Ach ja, ook de amateurs zorgden voor spektakel. Het officiële team van Nederland is eigenlijk het Windmillteam. Maar in het meest zuidelijke district kregen andere boksers de kans zich in het team van Euregio te verbeteren. Dat is toch een waardevolle aanvulling. Zo had Eric Jansen – de zoon van oud-prof Hans – het lastig tegen de Duitser Daniel Berger maar hoewel hij de betere was, eindigde de partij onbeslist. Onterecht eigenlijk. Nederlands kampioen Zekaria El-Haij, die kortgeleden selectielid Max van der Pas versloeg, liet zich niet afbluffen door de Duitser Samir Talo en won. Zoals ook Jan Rossner en Munir Safi.

Kortom, hulde voor de organisatie en lef om enkele keren per jaar de bokssport in Limburg te promoten.
Hans de Bruijn

Downloaden (DOCX, Onbekend)