Anda Boxing Club: De sport tot kunst verheven

Op bezoek bij Anda Boxing Club in Amsterdam. Het vervolg van onze tour langs boksclubs in Nederland bracht ons bij de Struisgrasstraat op een industrieterrein in Amsterdam Noord. Hier is de trainingsruimte van de Anda Boxing Club, waar voormalig Oegandees- en Afrikaans kampioen Andaman Daku zes dagen per week bokslessen verzorgt. In de fraai gestileerde industriële ruimte geven Andaman en zijn assistente Esther Bloemenveld een gevarieerde klassikale training, met rauwe hiphop klanken op de achtergrond. Esther doet de warming-up met veel beenoefeningen voor het voetenwerk. Andaman neemt vervolgens de stoten door en geeft tussendoor individueel aanwijzingen.

De Anda Boxing Club heeft de afgelopen acht jaar een goede naam opgebouwd in Amsterdam Noord, met een grote vaste groep leden die zich prettig voelen bij de aanpak van Andaman en Esther. Ook is er een speciale groep voor damesboksers. In de filosofie van Andaman moeten boksers vrij bewegen en met beide benen voor kunnen staan. Zelf was hij een technische bokser die graag counterde. In zijn wedstrijdgroep zitten een paar goede wedstrijdboksers, waaronder zoon Drani die van zijn vader wel eerst zijn school goed moet afronden. Ambities heeft Andaman met boksen volop. Binnenkort wil hij in zijn boksschool een jeugddag organiseren.

Op de bar in de trainingszaal staat een collectebus voor zijn stichting, waarmee Andaman een weeshuis heeft opgericht in Oeganda. Het tekent de maatschappelijke betrokkenheid van Andaman Daku, die nog erg begaan is met de toestand in zijn geboorteland en zich daar met zijn boksclub graag voor in zet.

Boris van der Vorst