Algemeen nieuws

Peter Mullenberg schrijft historie; na 24 jaar weer naar de Spelen

Peter Mullenberg heeft historie geschreven. Eindelijk, na 24 jaar, heeft de Nederlandse boksbond weer een vertegenwoordiger op de Olympische Spelen, in augustus in Rio de Janeiro. De 28-jarige Almeloer stak vrijdagavond in het Turkse Samsun tijdens de halve finale van het Olympisch kwalificatietoernooi  in grootse vorm en gaf zijn tegenstander Unal Mehmet geen schijn van kans. Alle ronden (3x) eindigden in zijn voordeel. Dit resultaat is voldoende voor NOC NSF om zich te kwalificeren. Hij moest in zijn klasse tot 81 kg bij de eerste drie eindigen. Peter Mullenburg bokste zaterdagavond tegen de Engelsman Joshua Buatsi in de eindstrijd. Hij verloor die partij nipt.

De kans dat Nederland nog een bokser naar Rio mag uitzenden is nog niet verkeken. De torenhoge favoriet Nouchka Fontijn, uitkomend in de klasse tot 75 kg, maakte aan het begin van de week een grote teleurstelling mee, toen zij onverwacht werd uitgeschakeld door een ongeplaatste Ierse tiener na twee jaar lang alle partijen te hebben gewonnen. In mei krijgt ze een nieuwe kans tijdens de WK. Zij moet dan bij eerste vier eindigen.

Als dat zou lukken is de Olympische missie van de Nederlandse boksbond een groot succes. Anderhalf jaar geleden zette het ambitieuze bestuur een nieuwe koers uit. Hennie van Bemmel werd bondscoach,  Peter Bonthuis werkte in samenspraak met Francesco Wessels en Ralf van der Rijst van het NOC NSF een plan van aanpak uit en Nouchka Fontijn en Peter Mullenberg werden de vaandeldragers. Rondom hen werd een complete selectie van zes man opgebouwd. Voorzitter Boris van der Vorst, een van de meest uitbundige toeschouwers in de zaal, reageerde op zijn eigen manier. ,,Ongelooflijk wat ben ik blij. Dit succes van Peter hadden we nodig. 24 jaar ontbreken op het Olympisch podium, mag nooit meer voorkomen.” Van der Vorst had dit nog niet gezegd of hij kreeg een felicitatie van AIBA president WU en EUBC president Falcinelli via de mail bij wie hij zojuist op audiëntie was geweest om allerlei onderwerpen te bespreken. Zij hadden met grote bewondering naar zijn enthousiaste aanmoedigingen zitten kijken.

Voor Hennie van Bemmel was het plaatsen van Peter Mullenberg een hele bijzondere ervaring. Hij reisde destijds naar de Spelen in Barcelona 1992 af met een ploeg van zes man. Delibas won zilver en Vanderlyde brons. Nu staat hij weer aan de basis van een uniek resultaat.

 

https://www.facebook.com/AIBA.Boxing/videos/10155194783188973/

http://nos.nl/artikel/2099431-bokser-mullenberg-pakt-olympisch-ticket.html

https://www.facebook.com/COBDOETINCHEM/videos/1016274008462831/

 

Vijf geslaagden voor ”Coach Course 1-star level”

Het heeft enige tijd geduurd maar de AIBA heeft inmiddels formeel bevestigd dat Rene Braad, Eduard van Uffelen, Goran Djokic, Dis Paulissen en Semmy Pattiwael zijn geslaagd voor de “Coach Course 1-star level” die in november vorig jaar in Papendal is gehouden. Mede namens het bestuur en de Commissie Opleidingen van harte gefeliciteerd allemaal.  Het AIBA kantoor heeft de betreffende certificaten inmiddels naar het bondsbureau verstuurd en daarna krijgen de geslaagden de diploma’s zo snel mogelijk in hun bezit.

AIBA certificeert 3 scheidsrechters

De AIBA heeft de scheidsrechters Eric van den Heuvel en Konstantinos Papadopoulos een 1-ster certificatie verleend. Aan Kees van der Sluijs is een 2-sterren certificatie verleend.