AIBA vaardigt nieuwe reglementen uit

In een brief van Ho Kim, directeur van de AIBA, laat hij het volgende weten.

Sinds het afschaffen van de hoofdkap komen snijwonden in het gelaat voor die, meestal, zijn veroorzaakt door kopstoten of niet reglementaire stoten.

Daarom heeft het bestuur van de AIBA besloten om enkele van de huidige reglementen te versterken ter preventie van snijwonden door boksers die hun hoofd of andere lichaamsdelen gebruiken, anders dan een reglementaire stoot.

Het betreft de AIBA Technical Rules, article 8:

8.3. Indien de scheidsrechter een partij stopt op advies van de ringarts omdat een bokser een snijwond of verwonding heeft veroorzaakt door een kopstoot of niet reglementaire stoot, moet de scheidsrechter de bokser die in overtreding is diskwalificeren.

8.4. Indien een bokser een kopstoot of niet reglementaire stoten krijgt welke geen blessure veroorzaken, moet de scheidsrechter de in overtreding zijnde bokser een waarschuwing geven, waarbij per jurylid 1 punt wordt afgetrokken.

8.5. Indien een bokser een kopstoot of niet reglementaire stoten krijgt welke een blessure veroorzaken en de ringarts is van oordeel dat de partij doorgang kan vinden, moet de scheidsrechter de in overtreding zijnde bokser een waarschuwing geven, waarbij per jurylid 2 punten worden afgetrokken.

Deze toevoeging op de reglementen zijn ingegaan op 23 september 2014.

NB: in het Wedstrijdreglement van de Boksbond worden bovengenoemde toevoegingen opgenomen in artikel 35 (waarschuwingen en diskwalificaties).

Huidig lid 35.6 wordt 35.7.

Toevoegen 35.6.1. (=8.3.), 35.6.2. (=8.4.) en 35.6.3. (=8.5.).