AIBA kiest met klein verschil toch voor omstreden Rahimov

Met een kleine meerderheid heeft de zittende interim-president Gafur Rahimov in Moskou de presidentsverkiezingen gewonnen van de Kazachse boksheld Serik Konakbayev. Vooraf gaf Rahimov in zijn speech voor het congres aan dat zijn mogelijke benoeming de Olympische Spelen voor het boksen niet in gevaar mocht brengen. Het IOC had namelijk gewaarschuwd voor maatregelen als Rahimov definitief gekozen zou worden. Dat was de reden waarom een flink aantal landen, met name in West-Europa, Midden-Afrika en Midden-Amerika niet voor Rahimov gestemd hebben, maar voor de tegenkandidaat Konakbayev. Het bleek echter niet voldoende. Na de benoeming van Rahimov volgde direct het te verwachten persbericht van IOC dat de positie van AIBA en olympisch boksen weer op het spel staat.

Dat laatste staat overigens in contrast met de presentatie door het lokaal organisatie comité over het boksen in Tokyo op de tweede dag van het AIBA congres. Voor Tokyo staat wat boksen betreft alles al in de steigers, want boksen en de Olympische Spelen horen bij elkaar. De gewichtsklassen en kwalificatiecriteria zijn voor elk continent bekend gemaakt. De komende dagen wordt echter duidelijk welke stappen IOC en AIBA verder gaan zetten. Opties die besproken worden, zijn tijdelijke terugtrekking Rahimov als president totdat zijn blazoen is gezuiverd, en/of de oprichting van een mogelijk alternatief voor AIBA, met betrokkenheid van de verslagen presidentskandidaat Konakbayev.

In de marge van het presidentiële gevecht hebben Europese afgevaardigden vooraf onderling afgestemd over kiesstrategie om ervoor te zorgen dat voldoende Europeanen gekozen zouden worden voor het uitvoerend comité van de AIBA. Bij afwezigheid van de geschorste Europese president Franco Falcinelli stond de stemming onder meer onder toezicht van de Nederlandse directeur Peter Bonthuis. De levendige Europese meeting stond in schril contrast tot de taaie sessies van de twee congresdagen waarin geen einde kwam aan de eindeloze verslagen, roll calls en amendementen. Aan het eind van het congres maakte de tijdelijk geschorste Franco Falcinelli zijn rentree en werd onder ovationeel applaus herbenoemd als president van Europa. De Europese kiesstrategie heeft met vier extra vertegenwoordigers in wereldbond AIBA maximaal succes opgeleverd.

En er valt genoeg werk te doen binnen AIBA. Het herstellen van de verstoorde relatie met IOC op het hoogste bestuurlijke niveau heeft topprioriteit. Tijdens het congres wezen directeur Tom Virgets en president Rahimov wel op de verbeterde fundamenten van de AIBA die worden gevormd door good governance, aangepaste regels voor integriteit en veiligheid, diversiteit en producten voor nieuwe doelgroepen, communicatie met onder meer achterban en toffe evenementen. Concrete voorbeelden daarvan zijn de aangepaste dopingaanpak, de mogelijkheid van videoprotest kort na de wedstrijd en meer transparantie over de financiële toestand van de AIBA. Dat laatste werpt overigens nog steeds een schaduw over de huidige toestand van de AIBA dat door financieel wanbeleid in het verleden een forse schuldenlast meetorst. Het ontbreken van financiële support van het IOC sinds Rio heeft dat verergerd. En daar zal de recente verkiezing van Rahimov ook niet bij helpen…

Boris van der Vorst

2 antwoorden
 1. Rudi Dufornee
  Rudi Dufornee zegt:

  Het is idd te hopen dat het geen slechte gevolgen heeft.
  Maar als hij gewoon door stemming verkozen is moet het zo zijn.
  Dat is de manier die we wensen en dan kan je achteraf niet klagen

 2. P de Vries
  P de Vries zegt:

  Gewoon doordrukken joh… gewoon riskeren dat de boksers (waar het toch echt om draait) de OS kan worden afgenomen.

Reacties zijn gesloten.