Afzien in de bokshoofdstad van Drenthe

Prachtige uitvergrote foto’s van legendarische boksers en van zoon Joshua Talens voormalig wedstrijdbokser, hangen in de trainingszaal van boksteam Assen, waar Johann Talens zijn pupillen op donderdagavond flink onder handen neemt. Na een lange autorit moeten Alex Van Klooster en ik meteen meedraaien tijdens de conditietraining, waarin ook nog aandacht geschonken wordt aan het minutenlang perfectioneren van de leverstoot.

Johann Talens heeft een aantal jaren geleden samen met onder meer Goran Djokic en de onvolprezen Eduard van Uffelen aan de basis gestaan van de huidige gouden lichting boksers, met onder meer Enrico La Cruz en Roy Korving, die nu internationaal furore maken. Met zijn nationale jeugdopleidingsactiviteiten is hij gestopt, maar Johann is nog actief met jeugdboksen. Op zijn eigen boksschool geeft hij kidsboksen. En bijzonder is de rijkssubsidie van ZonMw Sportimpuls van €80.000,- die hij heeft binnen gehaald om sportparticipatie onder kinderen te verzorgen.

Rondom Boksteam Assen heeft Johann, met ondersteuning van bestuursleden Berry en Mike een warm netwerk opgebouwd van sponsors die jaarlijks met kleine en grote bedragen de vereniging financieel steunen. Hoogtepunt was het tienjarig bestaan dat vorig jaar gevierd werd met een uitverkocht gala, waar ook Nieky ‘The natural’ Holzken actief was.

De vereniging heeft zelfs een eigen rotonde in Assen met 4 Boksteam Assen borden. Het onderhoud daarvan is uitbesteed aan een hovenier die tevens sponsor is. Plannen heeft de vereniging volop. Het bestuur werkt hard aan het halen van het Fight Right keurmerk. Ook neemt Boksteam Assen deel aan de districtstrainingen van Yvonne van der Ley die een legendarische groep Strijders van het Noorden aan het creëeren is.

Moe, maar voldaan, stappen collega bestuurslid Alex van Klooster en ik weer terug in de auto. De rondgang langs boksverenigingen in Nederland geeft een goed en florissant beeld hoe de bokssport er voor staat. Een mooie bokservaring en een Assense boksmok en bos bloemen rijker en op naar ons volgende trainingsbezoek.

Boris van der Vorst
Voorzitter Nederlandse Boksbond