Aftrap van bewogen congres Wereldboksbond AIBA in Dubai

Boris van der Vorst, voorzitter van de Nederlandse boksbond, neemt in Dubai deel aan het congres van de wereldboksbond AIBA dat hopelijk een periode van grote onduidelijkheid afsluit. In deze bijdrage wordt rslag gedaan van het bezoek.

Strijd om alle gewichtsklassen bij de heren te handhaven op de Olympische Spelen


Donderdag 25 januari werd ik enthousiast ontvangen door de Cubaanse voorzitter Alberto Puig die ook dit jaar weer graag met een wereldteam boksers naar Nederland komt na de heldenontvangst in Rotterdam bij de World Port Boxing. Ook een aantal andere bekenden heb ik gesproken en meteen werd duidelijk dat er veranderingen op komst zijn. De organisatie van dit congres in Dubai is het werk van de puissant rijke Oezbeek Gafur Rakhimov die, zo gaan de geruchten, de Italiaan Franco Falcinelli opvolgt als interim-president omdat niet Falcinelli, maar hij de langst zittende EC-lid is. Met hem worden de geldproblemen waarschijnlijk opgelost, maar ik kan moeilijk inschatten wat de aanstelling van Rakhimov betekent voor de reputatie van de AIBA, gelet op zijn verleden en nauwe connecties met Poetin. De AIBA heeft overigens recent een bureau in de arm genomen die moet helpen om een betere verstandhouding te krijgen met het IOC.

Vrijdag is de opening van de Europese bijeenkomst, ter voorbereiding van het wereldcongres van zaterdag, door – inderdaad – Rakhimov, namens de organisatie in Dubai. Daarna neemt interim-president Franco Falcinelli het woord, met een welkom voor alle landen en staat vervolgens uitvoerig stil bij de strijd met voormalig president Wu, vanwege dreigend financieel bankroet. Er zijn enorme inspanningen geleverd door EC, uitvoerend comité, om met verschillende acties Wu uit zijn ambt te krijgen. Vervolgens heeft er een ‘schoonmaak’ plaatsgevonden, ook onder de AIBA-staf, waarbij bijvoorbeeld ook de algemeen directeur vertrokken is. Falcinelli benadrukt nu dat eenheid voorop moet staan. Hij wordt bij de meeting bijgestaan door de nieuwe juridische adviseur van de AIBA.

De Duitser Jürgen Kyas, vice-president EUBC, bespreekt het statement van de AIBA dat protesteert tegen de beslissing van het IOC over het verminderen van de gewichtsklassen bij de mannen op de olympische spelen, dat alle Europese landen moeten ondertekenen. Falcinelli benadrukt nog eens krachtig dat de dames nog niet kwalitatief stevig vertegenwoordigd zijn voor vijf categorieën.

Ter voorbereiding vraagt Falcinelli zich af of Wu nog ‘honorary president’ mag worden na zijn onethische opstelling, gebrek aan financiële transparantie en mismanagement. De Bulgaarse, Oekraïnische, Kroatische, Poolse, Roemeense en Wit-Russische presidenten doen een krachtig pleidooi tegen te stemmen om Wu als ‘honorary president’ te benoemen. De reden dat Wu dat wil, is overigens om zijn zetel bij het IOC te kunnen behouden. Het belooft een bewogen dag te worden op het congres