Advies: weet wat je eet, ter voorbereiding op de training

Zonder brandstof geen energie. Da’s duidelijk. De mooiste nieuwe auto doet niets zonder brandstof. Zo is dat met ons lichaam ook. Hiermee wil ik niet zeggen dat je nu naar de pomp moet lopen om je vol super te gooien; wij zitten wat gecompliceerder in elkaar.
In ons lijf vinden allerlei chemische processen plaats die er voor zorgen dat we optimaal kunnen functioneren. De details zijn voor ons verder niet belangrijk, dus laat ik die achterwege.
In grote lijnen zijn we ‘t meest gebaat bij gevarieerde voeding. Het belangrijkste is WATER. Een groot deel van onze body bestaat daaruit. Wel zo’n 60 – 70%. Een tekort leidt al snel tot vervelende verschijnselen. Andere elementen die in onze dagelijkse voeding voor moeten komen zijn: koolhydraten (brood, suikers, pasta enz.), vetten (liefst plantaardig), vitaminen en mineralen (groenten en fruit) en eiwitten oftewel proteïnen (zuivelproducten zoals melk, kaas, yoghurt en vis, kip en het wit van eieren).
Koolhydraten zijn de leveranciers van ‘snelle’energie. Dit voorraadje is echter snel geslonken waarna ons lichaam overgaat op de grootste brandstofvoorraad die we hebben, jawel, de vetten.
De vitaminen, mineralen en wat sporenelementen (sorry, heb ik niet zelf bedacht) zijn nodig om bijvoorbeeld de spijsvertering wat effectiever te laten verlopen. De proteïnen (eiwitten) zijn de bouwstoffen.
FEITJES EN FABELTJES
Een stevige milkshake vóór de training is goed voor het trainingsverloop. FABEL! De eiwitten die rijkelijk vertegenwoordigd zijn in een shake hebben relatief veel tijd nodig om door het lichaam omgezet en opgenomen te worden. Daarvoor is ook energie nodig. Deze energie kun je dus niet inzetten tijdens je training. Immers, wanneer je je inspant gaat zoveel mogelijk bloed (de transporteur van o.a. zuurstof en brandstof) naar je spieren. Je stofwisseling hapert dan. Je komt moeilijk op gang en je houdt een ‘vol’ gevoel. Niet tof.
Beter is ‘t tot een uur/anderhalf uur voor de training een paar boterhammen, macaroni e.d. (zonder al te veel saus!) met wat fruit tot je te nemen. Fruit bevat verantwoorde suikers. De opname hiervan verloopt redelijk snel, zodat je je volledig op de training kunt focussen. Mèt energie, zonder bolle buik.
Voedingssupplementen zijn onmisbaar. FABEL! Als je gevarieerd eet, met voldoende groente en fruit, levert dat voldoende vitaminen en mineralen. Aanvullende vitaminen zijn nodig bij bijvoorbeeld ziekte, zwangerschap of extreem zware inspannigen. Niets mis met wat extra vitamine C (sinaasappels, kiwi’s maar ook aardappels) voor wat extra weerstand in de wintermaanden, maar met mate. Wanneer je lichaam voldoende vitamine C heeft opgenomen, gaat het overschot letterlijk de plee in. Zonde van je centen.
Vet is nodig. FEIT! Vetten zijn nodig voor bijvoorbeeld ‘t transport en hechting van bepaalde stoffen en zijn ook je grootste energieleverancier. Door te bewegen val je af omdat je vet verbruikt. De vetten worden omgezet in energie en die gebruik je weer om prestaties te kunnen leveren. Probeer wel zoveel mogelijk PLANTAARDIGE vetten of die uit vis te nemen.
Terug naar de milkshake. NA de training is deze proteïnebron wel belangrijk. De proteïnen/eiwitten zijn de bouwstoffen waarmee ons lichaam zich na een inspanning weer herstelt. Beschadigd en vermoeid spierweefsel wordt met in hoofdzaak proteïnen opgebouwd.
Ook weer met mate tot je nemen. Het overschot wordt omgezet in vetten. Not done dus!
Tot slot. Drink water, veel water. De hele dag door. Je hebt zo’n 2 liter per dag nodig, bij inspanning nog meer. Niet wachten tot je dorst krijgt, dan ben je eigenlijk al te laat. Ook is het raadzaam om net voor de training een flink glas water te drinken.
Take care,
Geert Gielissen.