Advies: SPARRING…….stap voor stap!

Het is niet eenvouding om ‘t trainingselement sparring uit te diepen. Sparring is zo complex dat ‘t onmogelijk is om daar een sluitend hoofdstuk aan te wijden. ‘t Ligt niet in mijn bedoeling om medeboksers, trainers of wie dan ook die direct of indirect aan de bokssport verbonden is een dwingend advies op te dringen. Dit stuk is dan ook gebaseerd op m’n persoonlijke ervaringen en de raadgevingen die ik van m’n vroegere trainers en sportcollega’s meegekregen heb.

Sparring is complex zoals gezegd. Waarom? Omdat zo’n beetje alle losse onderdelen van de bokstraining in het sparren samenkomen. Daar komt nog bij dat ‘t een beroep doet op je mentale eigenschappen. Je hoofd erbij kunnen houden, over je angst heen kunnen stappen, analyseren van je opponent en een plan maken terwijl je fysiek op volle toeren draait.
Omdat sparren zo complex is weet iedere ervaren trainer hoe belangrijk ‘t is om eerst de BASISVAARDIGHEDEN onder de knie te hebben en je conditie, flexibiliteit en dergelijke op een redelijk peil moeten zijn. Maar net zo belangrijk is ‘t hebben van INZICHT. Weten hoe te combineren, te counteren en te reageren op een onverwachte actie van je sparringspartner. En dat onder alle omstandigheden! Het beheersen van een solide DEKKING is eveneens van cruciaal belang. Daar moet je ALTIJD op kunnen vertrouwen. Want gerichte actie of ‘lucky punch’, een voltreffer op je hoofd of romp is altijd vervelend.

Sparren met alles d’r op en d’r aan doe je als je daar klaar voor bent. De eerste stap naar de ‘real thing’ kan er uit bestaan dat je bij elkaar, bewegend door de ruimte, de schouders probeert aan te tikken. Deze meer ontspannen training geeft je wat ruimte om te leren ontwijken, blokken, kappen en juist te bewegen. Zorg er wel voor dat je stoten e.d. correct zijn.
Niet met de binnenkant handschoen maar met ‘t stootvlak. Leer geen verkeerde dingen aan, ook al lijkt ‘t maar een spelletje.

Ben je een stap verder, neem je elkaars romp als doelwit. Ben en blijf in de correcte bokshouding. De wetenschap dat je hoofd niet geraakt wordt is geen excuus om dan alleen je lijf af te schermen. Nee, alles volgens de regels van ‘t spel. Dus ook de bokshouding zoals deze hoort, hoog en gesloten. Een leverstoot bijvoorbeeld is echt geen pretje, net zo min als een treffer op je hoofd. Maar een goede bokshouding en de mogelijkheden die deze biedt zijn een goed uitgangspunt om alle tegenacties correct op te kunnen vangen.

Wat extra aandachtspunten tot slot.
BLIJF KIJKEN! Ook als je onder de druk van een stotenwisseling van je maatje staat. Eenvoudig is ‘t niet, maar alleen door te blijven kijken (en het vasthouden van je dekking!) ben je in staat om overeind te blijven en te reageren.
BLIJF BEWEGEN! Niets is zo moeilijk te raken als een object dat in beweging is.
BLIJF ONVOORSPELBAAR! Volg geen vaste (bewegings)patronen. Een beetje kiene tegenstander heeft dat zo door en zal hier zeker gebruik van maken.
ANALYSEER JE SPARRINSPARTNER! Zoek niet alleen z’n zwakte maar ook z’n kracht. Pas je strategie hierop aan.
WISSEL VAN TEGENSTANDER! Iedere bokser spart anders. Door te wisselen van tegenstander blijf je scherp en leer je om te gaan met steeds veranderende technieken, tactieken en eigenschappen van diverse boksers.
Last but not least. BLIJF SPORTIEF. Sparren is niet bedoeld om je maatje in zo kort mogelijke tijd de vernieling in te helpen. Niet echt motiverend! Wanneer je opponent duidelijk zwakker is, stoot dan bijvoorbeeld niet door maar hou ‘t bij tikken. Je hoeft je superioriteit niet te bewijzen door hem of haar bij wijze van spreken te mishandelen.
Met een sportieve houding dwing je meer respect af EN door ‘t respect dat je voor je tegenstander toont, blijft díe ook gemotiveerd.
Keep going,
Geert Gielissen