Landelijke dag bij boksclubs zeer geslaagd

Voorzitter Henri Sanders van boksclub Twente stuurt niet zonder trots een artikel op over het succes van de Open boksdag, waaraan 33 verenigingen in Nederland meededen. Het experiment is zeker geslaagd te noemen en zal volgend jaar worden herhaald.

Boksclub Twente

Zaterdag 9 januari van 10.00 tot 15.00 een super leuke dag gehad bij de RBV Crooswijk.

Deze unieke boksvereniging met een rijke historie, wat vooral tot uiting komt door het monumentale gebouw en een verzameling van oude affiches uit het verleden van deze club.

Een grote opkomst van de eigen leden en daarbij een mooi aantal bezoekers die wel eens aan de bokssport wilde proeven. Het beloofde een leuke dag te worden. De club heeft de luxe om over 8 gediplomeerde trainers te beschikken die allemaal een warm kloppend hart voor de sport hebben.

Gedurende de dag werden er verschillende korte lessen gegeven voor elke leeftijdscategorie, zodat de bezoekers een goede indruk kregen van de bokssport. Gezien het enthousiasme van de bezoekers tijdens de les, en een mooi aantal nieuwe inschrijvingen mogen we als club concluderen dat het een geslaagde dag was.

Ton v Dongen

Open dag NABA geeft bokssport sociaal gezicht

Zaterdag 9 januari heeft NABA Boxing Nijmegen de harten gestolen van belangstellenden die nog nooit een bokshandschoen van binnen hadden gevoeld. Dat boksen een verantwoorde sport voor iedereen is, hebben veel jongens en meisjes, dames en heren, aan den lijve ondervonden. In een gezellige ambiance, met volop gelegenheid om vragen te stellen, vonden speciale trainingen, demonstraties en lekkere lunchbroodjes gretig aftrek.

NABA’s instuif vond dit jaar vroeger dan anders plaats. NABA Boxing Nijmegen gaf daarmee gehoor aan een wens van de Nederlandse Boksbond. De maatschappelijk bewogen club bokste het voor elkaar om de jaarlijkse open dag te koppelen aan de door de bond georganiseerde Nationale Boksdag 2016.

In NABA’s Nijmeegse thuishonk, wijkcentrum ’t Hert aan de Thijmstraat 40, opende voorzitter Manja Peters een succesvolle dag. De voormalig tweevoudig Nederlands Kampioene gooide al haar expertise en charmes in de strijd tijdens de eerste warming up van de dag. Voor en na de lunch werd zij afgewisseld en aangevuld door de ervaren trainers Kees Esveld, Jochen Mack en Orhan Ozturk.

In een gemoedelijke sfeer kwamen, door deze intensieve begeleiding, alle nieuwelingen volop aan hun trekken. Na het opwarmen van de spieren, door onder andere joggen, rekken en strekken, touwtje springen en opdrukken, waanden sommige bezoekers zich Rambo’s of Tyson’s. Dat was het effect dat het dragen van echte bokshandschoenen op hen had. Het vooroordeel dat boksen een macho-sport is, niks meer of minder dan ‘zo hard mogelijk meppen’, beleefde echter een keiharde knock out in de eerste ronde. Bij de deelnemers, Bijzonder Jeugdwerk uit Deurne (Noord-Brabant) was ook met een groep pupillen naar Nijmegen gekomen, werden de ogen geopend. Plezier, lichaamsbeheersing, veiligheid en respect zijn de pijlers van het Nijmeegse boksbolwerk.

Door de intensieve contacten binnen de verschillende leeftijds- en niveaugroepen is boksen bij NABA beduidend meer dan een solosport. Het boksen van wedstrijden kan, maar moet niet. Er valt genoeg te sparren bij NABA zelf. Ook worden er vriendschappelijke wedstrijden tegen andere boksclubs georganiseerd. Voor de leden die officiële wedstrijden willen en kunnen boksen, stippelt de bevlogen boksclub een individueel traject uit

NABA liet 9 januari zien dat het een vereniging is waar het er in eerste instantie om gaat dat de leden zich er thuis voelen. Tegelijkertijd kan het boksen er als breedtesport én topsport worden bedreven. Zonder dat het ene het andere bijt. NABA had in 2015 met Gijs Onstenk, Thomas Leppink en Yoan Sánchez Almaguer drie Nederlands Kampioenen. Toch groeide het aantal recreanten en jeugdigen. Door deze mix aan mogelijkheden is NABA Boxing Nijmegen met meer dan 200 leden uitgegroeid tot één van de grootste boksclubs van het land. Na zaterdag komen daar, uitgaande van de enthousiaste reacties, ongetwijfeld weer nieuwe clubmensen bij.