5X onbeslist met voorkeur voor … op exclusief Lionsgala in Hoogeveen

Een feestje maken van het boksen voor het goede doel lukt voortreffelijk in Hoogeveen. Honderdvijftig notabelen, vergezeld van beschaafde dames in avondjurken, zorgen voor een exclusief sfeertje bij het Lions D’rante boksgala dat vorig jaar zomaar is ontstaan uit een ideetje. Initiator Harm Swarts had wel eens gehoord van iets dergelijks, het lijkt hem wel wat om er ook mee te beginnen en trekt al snel negen gemotiveerde collega ondernemers in de regio over de streep. Je weet maar nooit. Eerst voorzichtig trainen in een kleine ring van 4 bij 4 in een lokaal om de hoek en daarna  bij de echte boksschool van Johann Talens helemaal in Assen. Je moet er wat voor over hebben, twee a drie keer per week. Iedereen beseft dat de tijd (eigenlijk te) kort is, men is pas amper drie maanden voor de spannende exercitie begonnen in de fraai aangeklede theaterzaal van de Tamboer. Maar het enthousiasme van de deelnemers maakt veel goed, het plan slaagt en naarmate de ,wedstrijddag’ nadert, zijn steeds meer Hoogeveners benieuwd wat zich allemaal gaat afspelen. Tot een paar uur voor het begin werd er nog gebeld of er kaarten a 120 euro beschikbaar zijn. Nee dus. De zaal is al weken uitverkocht. ,,We hadden nog gemakkelijk een paar honderd lege theaterstoelen kunnen verkopen maar dat vonden we niet gepast,’’ aldus Harm Swarts. Het moet een beschaafd en chique feestje blijven. Dat wordt het ook!

Uniek en knap, dat tien CEO’s van Hoogeveen zich en public zo durven te presenteren voor een uitgelaten publiek, dat luide aanmoedigingen laat horen. Elke partij eindigt in een onbeslist met een lichte voorkeur voor…. Zo stapt iedereen als winnaar (van zichzelf) uit de ring. Het heerlijke sfeertje wordt aan elkaar gepraat wordt door acteur Viggo Waas en oud-kampioen Arnold Vanderlyde. Er is slechts uitvaller in het voortraject te melden. Dat is de wethouder. Razend enthousiast, dat wel in den beginne maar toen het voorstel zijn collega’s in de raad bereikt, ontstaat de discussie: is het wel gepast om straks met de kop in de krant te verschijnen  ,,Pak slaag voor de gemeente’’. Hoewel de zelfbewuste wethouder graag het risico wil nemen wordt het toch beter gevonden er maar van af te zien.

Lef en lol kenmerkt de aanloop naar het gala. Trainen tot je er bijna bij neervalt was de hoofdzaak. Maar een limousine huren, je gemak nemen, op reis met z’n allen gaan, bij sportshop Peterjan op de Albert Cuyp inkopen doen en doorrijden naar Landsmeer waar een bevriende relatie nog een keer de krachttraining verzorgt, dát hoort er allemaal bij.

Denk niet dat de deelnemers in de ring elkaar sparen. Bloed vloeit er niet maar het venijn na een rake klap komt soms wel naar boven. De scheidsrechters Frans Hak en Martin van Delden moeten de vechtersbazen dan uit elkaar halen maar dat gebeurt met een glimlach. Zo blijft de sfeer in de zaal. Gemoedelijk! Arnold Vanderlyde waarschuwt als oud-kampioen: ,,Voor mij is het kritische punt. Ik hoop dat men een jaar lang in training gaat voor een volgend gala.’’

Ten bate van het goede doel wordt een veiling gehouden, die liefst 35.000 euro oplevert voor het jeugdsportfonds Drenthe! Voor wat hoort wat

Al met al lijkt het een nieuwe trend te worden. Zaterdag 28 maart wordt in het Zalmhuis het White Collar Boxinggala van Marichelle de Jong gehouden met Rotterdamse ondernemers. Zelfs bondsvoorzitter Boris van der Vorst stapt in de ring….. Iets voor de bond om niet door de vingers te laten glippen.

Hans de Bruijn