44E GRAND PRIX BOXING USTI NAD LABEM (TSJECHIË) 2013

Van 13 tot en met 16 Maart werd voor de 44e maal de Grand Prix Boxing in het Tsjechische Usti nad Labem gehouden.

Tot grote verbazing van de organisatoren kreeg het toernooi een B status, en gelet op de enorme schare deelnemers met medailles op WK, continentale kampioenschappen en World Ranking klasseringen was dit ook best vreemd of het moet komen dat er in één gewichtklasse minder werd gebokst namelijk de 49kg.

Aan het toernooi namen 82 boksers deel uit 16 landen waaronder Armenië,Ierland, Kazakstan, Rusland, China, Mongolië, Hongarije, Italië en Litauen.

Het was een goed georganiseerd toernooi. De boksers, scheidsrechters en begeleiders waren onder gebracht in het Bohemia Hotel, wel met name voor de scheidsrechters erg lange sessies.

Nederland nam deel met 56kg Enrico La Cruz (BVAZ) en Peter Müllenberg (ABCC) Scheidsrechter René Braad en trainer/teamleider Hennie van Bemmel.

De wedstrijden:

56kg 1/8 finale: Enrico la Cruz – Aram Avagayan (Armenië)

Enrico bokste een goede eerste ronde en had de Armeen eigenlijk prima onder controle tot de laatste 30 seconde van de eerste ronde waar hij zich liet verrassen door het slotoffensief van Avagyan. De nummer 2 van het EK onder 23 2012 wist daarmee de ronde gelijk af te sluiten. Ook de 2e ronde ging redelijk gelijk op met goede acties over en weer, en ook deze ronde eindigde onbeslist, in de derde ronde liet Enrico zich niet meer verrassen door de wilde Armeen en liet zich ook niet meer opjagen. Met een nipte maar verdiende 10-9 overwinning ging Enrico naar de volgende ronde.

56 kg 1/4 finale: Enrico La Cruz – Nyambayar Tugstsogt (Mongolië)

Niet bepaald een makkie deze ervaren Mongool (2e wk 2009 51kg, 2e OS 2012 52kg, 6e plaats world ranking) Enrico bokste een uitstekende wedstrijd en hield zich perfect aan de opdracht om niet achteruit te boksen met de Mongool maar vanuit het midden van de ring druk te zetten en hem recht voor zich te houden. Dat liep uitstekend, op de momenten dat de Mongool aanviel en Enrico links en rechts wegdraaide scoorde de snelle Mongoolse wereldtopper. De momenten dat Enrico zelf de dienst uitmaakte en hem aanpakte scoorde onze landgenoot.

Na een gelijke 1e ronde 4-4 , gooide Tugstogt er een schepje bij op en bracht de stand op 8-6. In de derde ronde gaf Enrico alles en liet uitstekende aanvallende acties zien. In deze ronde waren beiden zeer actief en werd veel gescoord. Enrico bokste deze ronde gelijk op met zijn geroutineerde opponent 7-7 wat de eindstand op 15-13 in het voordeel van Tugstogt bracht.

Een uitstekende prestatie van de jonge Arnhemmer die de laatste maanden veel progressie maakt. De Mongoolse bokser wist evenals de week ervoor in Halle ook dit toernooi op zijn naam te schrijven, door achtereenvolgens te winnen van OS brons winnaar Michael Conlan uit Ierland (14-8), La Cruz (15-13), Lunhai Yu uit China (21-11) en in de finale van de Tsjech Agateljan met 17-7

Op Zaterdag heeft Enrico nog deelgenomen aan de drukke afsluitende sparringsessie en daar goed gewerkt met de sterke Ier Michael Conlan wat ook weer erg leerzaam was. Al met al een prima ervaring deze 2 opeenvolgende toernooien voor de jonge Arnhemmer.

81 kg 1/2e finale: Peter Müllenberg – Stanislav Starek (Tjcechië)

Onze landgenoot was in Halle in een 9 mans poule de enige die 4 wedstrijden moest boksen, dit keer was het geluk aan zijn zijde, in een 7 mans poule trok Peter nr 7 en dat betekende een directe plaats in de halve finale.

Was na de 4 gebokste wedstrijden enerzijds niet verkeerd, maar anderzijds is dat lange wachten niets voor Peter. Een dag extra rust was mooi geweest maar 2 was eigenlijk net te veel. Peter bokste in de halve finale tegen de Tsjechische kampioen Starek, die eigenlijk zeer verrassend had gewonnen van de Serviër Nicolic. De Tsjech was geen partij voor Peter die eigenlijk in het begin wat teveel het breekijzer gebruikte maar vanaf midden ronde 2 Starek helemaal weg bokste. De Tsjech kreeg ook nog 2x 8 tellen en Peter won uiteindelijk via 5-1 en 10-3 tussenstanden met 17-5 en daarmee was de finale bereikt.

81kg finale: Peter Müllenberg – Adilbek Niyamzymbekov (Kazakstan)

Ook van deze partij was het ons duidelijk dat het een geweldige klus zou worden maar ook vooral een uitdaging waar Peter naar uitkeek. De Kazak staat op een gedeelde 2e plaats op de AIBA ranking, won zilver bij het WK 2011 en zilver bij de OS 2012 ( de beroemde 15-15 finale tegen de Rus Mekontschev).

Ondanks dat Peter prima bokst en het de Kazak behoorlijk moeilijk maakte ( De Kazak kreeg 7 vermaningen voor vasthouden, maar géén OW) was Niyamzymbekov erg slim en ongelooflijk snel voor een 81kg bokser, een kwaliteit van deze Kazak is dat hij de dooie momenten in de partij uitstekend benut en vooral de snelle counter na een gemiste stoot, want missen deden ze bij hem allemaal! Peter werkte keihard en het werd een goede partij, waarbij de Kazak net steeds iets vaker trof in bovengenoemde situaties. Peter verloor ronde 1 met 3-1, de tweede ronde werd het 6-3 en na de de laatste ronde gaf de teller 10-5 aan.

Na overwinningen op Darren O Neill uit Ierland (2e EK en deelnemer aan de OS)met 8-5 en in de halve finale de Chinees Fanlong Meng ( nr 6 AIBA ranking)met 12-7 pakte Niyamzymbekov dus in de finale tegen Peter zijn zoveelste toernooi overwinning.

Resumerend kun je stellen dat Peter terug kan kijken op 11 zeer succesvolle dagen met 6 gebokste wedstrijden waarvan 5 winst , goud in Halle en zilver in Usti dus een uitstekend resultaat! Loon voor het harde werken. Ook voor Enrico een waardevolle en zeer leerzame periode met 3 wedstrijden en twee oefenwedstrijden tegen goede opponenten. De enige weg om beter te worden is je met regelmaat te meten met goede tegenstanders.

Dank aan Enrico en Peter voor de geweldige inzet en de fijne sfeer en het vertrouwen!dank ook aan scheidsrechter René Braad , die uitstekend functioneerde voor de gezellige samenwerking.

Hartelijk dank aan BIMS/Defensie/Ronald Hoogstraat voor de goede ondersteuning.

Hennie van Bemmel