35e Tammer Boxing Tournaus Tampere Finland 2014.

Nederland nam dit jaar na vele jaren vol vertrouwen weer deel aan dit traditionele en goed aangeschreven AIBA A toernooi in de Finse boksstad Tampere.
Vol vertrouwen omdat we met tevredenheid terugkeken op de goede voorbereiding op dit nieuwe seizoen, met voor ons gevoel een goede arbeid – rust verhouding met name in de opbouw fase en later voldoende goede sparringen. Kortom vol vertrouwen reisden we via een goed geregeld reisplan met weinig wachttijden naar Finland.
Ook nu was het weer een perfect georganiseerd toernooi, met een goed hotel, prima eten, goed geregelde technische besprekingen en loting, wegen en keuren dagelijks in het hotel en wedstrijden in de hal met goed ingeregeld busvervoer maar ook goed te lopen.
Team: Enrico La Cruz (BVAZ), Max van der Pas ( Aleco), Peter Müllenberg (ABCC), coach Hennie van Bemmel en scheidsrechter Rob Schulein.
Loting: Hier bleken Peter en Max beiden in een poule met 10 boksers te zitten, en hoewel er dan 6 vrijloten zaten onze boksers bij de 4 die op de openingsdag in actie kwamen.
Enrico zat in een kleine poule met 5 boksers en zou omdat hij vrijlootte dus pas in de halve finale in actie komen.
Opmerkelijk was dat er niet werd geplaatst zelfs werden de 2 Finnen in de meeste gewichten niet uit elkaar geplaatst, waardoor in enkele gewichten al in de 1/8 finale 2 Finnen tegen elkaar boksten!

75 KG Max van der Pas:
1/8 Finale:Max kwam in zijn eerste wedstrijd uit tegen de jonge Fin Janne Ojapalo, 2e Finland 2013 en 3e 2014 en hoewel Max duidelijk de betere bokser was maakte hij het zich tegen deze bokser veel te moeilijk. Hij liet de Fin te veel jagen en druk geven , en probeerde van te grote afstand te scoren. Juist de momenten dat Max bleef staan en mee stootte of zelf wat druk zette had de Fin daar geen enkel antwoord op en dat resulteerde in een 3-0 overwinning voor Max.
De huidige manier van jureren maakt het haast onmogelijk alleen achteruit te boksen en te counteren, aanval wordt zoveel beter gewaardeerd dat je wel mee moet en ook het initiatief moet pakken en geregeld kiezen voor dominant zijn en aanvallen.

¼ finale: Ook nu moest Max het opnemen tegen een Fin, zo vreemd werd er dus geloot, de naam van deze Fins kampioen 2014 Dmytro Tretjak. De 2e wedstrijd liep al een stuk beter, en ook hier lagen er alleen problemen wanneer Max zich teveel liet opjagen. Als de Fin vooruit kon , leek het nog heel wat, waardoor de eerste rond naar de Fin ging. In de pauze afgesproken dat Max zelf het initiatief over moest nemen en veel dominanter moest zijn. Uit de voorgaande wedstrijd van Tretjak bleek dat hij zelf slecht achteruit kon boksen. Nu Max het initiatief overnam en meer bepalend vanuit het midden van de ring wat agressiever werkte leverde dit het voordeel in de 2e en 3e ronde op en een nipte maar verdiende 2-1 overwinning.

½ finale: In de halve finale moest Max het opnemen tegen de rus Andrey Kovalchuk ( 3e Russisch kampioenschap 2014). Tegen de goede Rus bokste Max een stuk beter dan in de voorgaande partijen. Max is in dit soort wedstrijden nog wat te onrustig en moet leren meer zelfvertrouwen uit te stralen. Max deed goed mee met de Rus, liet zich niet teveel jagen, maar probeerde de Rus al in het midden van de ring op te vangen wat een aantal keren uitstekend lukte. Nu nog werken aan een tweede aanval na een geslaagde counter, want ook bij dit toernooi bleek weer dat aanvallend boksen beloond wordt. De overwinning ging met een 3-0 score naar Kovalchuk , die later in de finale met 2-1 verloor van de Hongaarse Europees kampioen van 2010 Balasz Bacskai. Deze wedstrijd heeft echter weer veel gebracht voor Max, gezien dat het tegen een sterke tegenstander ook goed kan zijn om je niet op voorhand te laten opjagen , maar te kiezen voor aanval en tegenaanval. Want je kunt bijna nooit sneller achteruit en rond, dan de snelheid en druk waarmee dit type boksers voorwaarts kunnen en de ring klein maken. Brons voor Max, waarmee de doelstelling een medaille gehaald werd.

56kg Enrico La Cruz :
½ finale: Enrico kwam in actie tegen de Amerikaanse kampioen van 2013 en 2014 en WK deelnemer 2013( 52kg) Malik Jackson. Enrico bokste een uitstekende wedstrijd tegen de fysiek sterke hard stotende rechts voor staande USA bokser. De Amerikaan dook erg diep waardoor Enrico aanvankelijk een aantal keren miste met zijn stoothand. Wat Enrico prima deed was de sterk aanvallende Amerikaan counteren , en direct een overname met 2e aanval waarbij vooral rechterdirecte linkerhoek perfect werkte. Steeds halverwege de ronden nam Enrico zelf het heft in handen en zette de Amerikaan , die veel beter vooruit dan achteruit kon boksen flink onder druk, en met name het snel in en uitgaan met combinaties werkte perfect. Enrico trof vaker en zuiverder. Kreeg tijdens de 2e ronde nog wel een keiharde stoot mee, maar ging daar goed mee om, en won duidelijk met 3-0.

Finale: In de finale moest Enrico het opnemen tegen de Hongaar Viktor Galos ( nr 3 EU kampioenschap 2014) Enrico had het aanvankelijk moeilijk tegen de rechts voorstaande Hongaar die erg beweeglijk was en in hoge snelheid 2 kanten op bokste. Enrico was ook wat gespannen en wou zo graag goud, dat hij daardoor wat te ongeduldig was, te veel met zijn hart bokste en vaak van te grote afstand de aanval inzette. Daarmee gaf hij de Hongaar een goede countermogelijkheid . In de 2e en 3e ronde bokste Enrico rustiger en met meer overzicht. Hij sneed goed af, gebruikte meer dreiging en schijnbewegingen en vond veel vaker de goede afstand om zijn stoten goed te kunnen plaatsen. De Hongaar kreeg het moeilijk en moest erg vaak vasthouden, na dit anderhalve ronde vol gehouden te hebben bracht het toch pas in de laatste seconden van de wedstrijd de terechte openbare waarschuwing, en ging de winst met een 2-0 score naar Enrico. ( 1 scheidsrechter had onbeslist en 2 winst voor Enrico, derhalve de 2-0.) De 2e Toernooi overwinning voor de jonge talentvolle Arnhemmer in 2014! Geweldig.

Peter Müllenberg 81kg:
1/8e finale: Peter trof in de eerste wedstrijd de Let Tonis Grinkin , en deze hoorde zoals zijn coach Ervin Kade al aankondigde eigenlijk niet thuis op een toernooi van dit niveau. Ervin vroeg of Peter hem mogelijk wat zou kunnen sparen , en omdat deze coach AIBA docent is en binnenkort in Nederland de AIBA cursus verzorgt hebben we daar aan mee gewerkt. Peter bokste relaxt en verzorgt , maakte er mooi schouwspel van oefende wat op gebied van laten missen , en overnames en won natuurlijk ronde 1 en 2 hoog. In 3 begon de Let ton onze verbazing heel agressief te boksen, en kwam wat gevaarlijk in met het hoofd. Daarop direct over gegaan op scherpte , en al snel ging de Let neer op een leverstoot. Dit maakte hem nog fanatieker en op zijn volgende wilde aanval counterde Peter opnieuw met een harde leverstoot en een loepzuivere rechtse op de kin, waarmee de wedstrijd ook direct beëindigd was KO 3e ronde winst voor Peter.

¼ finale: Peter trof in deze wedstrijd een oude bekende, Michel Borges uit Brazilie en een topper vanuit zuid Amerika ( WSB bokser, goud Puerto Rico, 2e Panam games 2014, 1e South America Games 2014, WK deelnemer 2013, nr 15 AIBA ranking) Peter versloeg de Braziliaan bij de Chemie Pokal in 2013 en in Juni van dit jaar bij het militair WK. Dit keer verraste Peter Borges , door totaal anders te boksen dan bij het militair WK. Toen veel druk in een vaak op halve afstand voet bij voet uitgevochten veldslag, nu makkelijk lang in en uit boksend en met een goed oog steeds de Braziliaan laten missen, waarna onmiddellijk 2 -3 snelle tegenaanvallen van Peter volgden , ook liep Peter’s voorhand uitstekend, steeds maar weer tussen de acties door trof de explosieve en zuivere voorhand doel. De laatste minuut van iedere ronde gaf Peter nog wat extra gas, en won uiteindelijk duidelijk met een 3-0 score.

½ finale: De boomlange rechtsvoorstaande Engelsman Jake Ball was de tegenstander in deze halve finale. De Engelsman begon sterk en probeerde Peter onder druk te zetten omdat hij wist dat hij het achteruit niet vol zou gaan houden. Hij stootte goede combinaties die Peter keurig opving, en midden eerste ronde nam Peter het initiatief over en ging steeds wisselen van tempo, dat en de harde lichaam treffers die Peter plaatste, zorgde ervoor dat de Engelsman in de 2e ronde al behoorlijk verzuurd leek. Ook nu nam Peter hem mee omhoog in zijn hartfrequentie door steeds korte felle tempo verhogingen toe te passen. Lopende de wedstrijd kreeg Baal het steeds moeilijker, moest veel harde stoten nemen en kreeg een openbare waarschuwing voor het constante vasthouden, wat nog het enige middel lek over de ronden te komen. Een uitstekende 3-0 overwinning voor Peter.

Finale:
Ook in de finale een oude bekende namelijk de Schot Scott Forrest, ( 2012 zilver jeugd WK, brons Tammer 2013, WK en EK Elite deelnemer 2013) Peter bokste bij het WK in Kazakhstan tegen Forrest waar hij duidelijk won, maar een behoorlijke hoofdblessure overhield aan een botsing met de fysiek sterke Schot.
Peter bokste een uitstekende wedstrijd, alleen de eerste halve ronde kon Forrest nog mee, maar daarna bepaalde Peter het gevecht. Peter was, sneller, fitter en stoote hard en loepzuiver, met name de links-recht linkerhoek na liep uitstekend, Forrest kon die 1-2 nog opvangen maar de linkerhoek na zat er steeds hard en zuiver op. Ook de treffers op het lichaam liepen perfect, en het was duidelijk dat Peter deze finale wou en zou gaan winnen. Erg goed het variabele boksen, steeds wat anders brengen , waardoor je niet te voorspellen bent.
Winst met 3-0 en op basis van de 4 sterke wedstrijden werd Peter ook uitgeroepen als : beste bokser van het Toernooi!

Scheidsrechter: Rob Schulein, deed het voor zover ik dat kan en mag beoordelen uitstekend. Hij zat ondanks de vele 2-1 uitslagen vrijwel altijd aan de goed kant, en ook in de ring ging het goed.

Met 3 medailles, een gedeelde 2e plaats samen met Brazilië in de eindrangschikking na Rusland kunnen we met dit kleine groepje terugkijken op een uitstekend evenement.

Peter, Max, Enrico en Rob, dank voor jullie inzet en de prettige samenwerking.

Hennie van Bemmel